A következő Falk Art Fórum fesztivál időpontja: 2019. május 18.

Négykezes

Aktuális » Hírek - Négykezes

Anyák napja közeledtével ismert galériások beszélnek arról, milyen a gyerekükkel együtt dolgozni. Hogyan működik a szülő – gyerek kapcsolat a munkában, átadható-e a tudás és tapasztalat?

Virág Judit három lánya közül a legkisebb, Anna egy ideje vele dolgozik a galériában.

(Valaha közös egyetemi éveink után mint „gyeses anyukák” együtt sétáltattuk kis gyerekeinket a szép emlékű Városligetben. Az évtizedek múltán meglepő élmény volt számomra a Zsolnay-árverést levezető elegáns hölgyben az egykori kislányt felfedezni.)

Kelen Anna a szociológus-politológus diploma birtokában jött rá, hogy mégsem ezt kéne csinálnia, s elvégezte az ELTE Művészettörténet szakát. Szakterülete a Római iskola lett, s Patkó Károlyból írta a disszertációját. Azóta több publikációja is megjelent ebben a témában. Az elmúlt évek alatt – idestova 10 év – megtanulta megismerte az itteni munkát. Ma már ő szerkeszti az árverési katalógusokat, összefogja ennek munkálatait, s a honlap készítése is az ő feladatai közé tartozik. Anna ötlete volt az a sikeres kiállítássorozat, amely a magyar művészek és a jelentős kortárs művészeti centrumok – Berlin, Párizs és Róma kapcsolatát mutatta be az új kutatási eredmények tükrében. Hogyan működik az együttes munka? Úgy tűnik, hibátlanul. Természetesen létezik egyfajta hierarchia, de a munka most már hármuk között oszlik meg.

A galériában mindenkinek megvan a saját feladata, amiben ő a jó. Virág Judit és Törő István megőrizte a 20 év alatt kialakult saját ügyfélkörét, Annának pedig sajátja lett – a fiatalok hozzá jönnek.

A galéria egy plusz hasznos emberrel bővült és Virág  Judit számára is jó érzés, hogy  a gyerekének adhatja át mindazt a tudást és tapasztalatot, ami a nevét ismertté tette.

 

Soóky Marietta négy gyerekéből három dolgozik/dolgozott a a Nagyházi Galéria és Aukciósházban. 

Lőrinc Londonban a Kingston Universityn tanult. Lilla Bécsben diplomázott művészettörténet szakon. Anna jelenleg egy posztgraduális képzésen vesz részt az Egyesült Államokban. A Nagyházi-családban hagyomány, hogy a gyerekek kicsi koruktól jelen vannak a Galéria mindennapjaiban, így számukra ez a közeg ismert. Apjuk elvesztésekor mindannyian úgy érezték, hogy folytatni kell mindazt, ami az elmúlt évtizedek alatt tradícióvá vált. Példaként ott volt előttük, ahogyan a szülők ezt hosszú időn át csinálták.

Lilla szerepe a Galériában elsősorban a folyamatok koordinálása. A legtöbb munkafázisban közvetlenül is részt vesz és már több árverést vezetett anyjával közösen és önállóan is. Egy árverés levezetéséhez nagy felkészültség és rutin szükséges. A szülő–gyerek együttműködésnek itt nagy szerepe van: ebben a kapcsolatban könnyebb a segítséget és a bírálatot is elfogadni. A művészeti manager végzettségű Lőrinc a tárgyak beszerzésében, szállítmányozásában, feldolgozásában és aukciós bemutatásában segít. Munkája nélkülözhetetlenné vált az árverések lebonyolításában, a kiállítások rendezésében és a katalógusok készítésében is. A család, így együtt, sikeresen és méltó módon folytathatja Nagyházi Csaba életművét.

« Vissza