A modern lakberendezés és az antik művészet

Aktuális » Hírek - A modern lakberendezés és az antik művészet

Világunk folyamatosan változik. Környezetünk és világszemléletünk, kultúránk és ízlésünk együttesen határozzák meg életvitelünket és életterünket, egyben azok a tárgyak, amelyekkel körülvesszük magunkat, hatással vannak a gondolkodásunkra és a mindennapjainkra.

Régiségkereskedőként mindig nehéz elfogadni a változásokat, hiszen hitvallásunk az, hogy a múlt értékeit a mába és a holnapba is át kell menteni. Azonban el- és fel kell ismerni, hogy az elmúlt évtizedek lakberendezési trendje megállíthatatlanul a minimalizmus irányába mutat - erre pedig nem csak a tervezők látásmódja, de a bútorgyártás tömegtermelési elve is vezet. A minimalista lakberendezés azonban kétélű fegyver: egyrészt egy uniformizált rendszer, amely a használó személyétől függetlenül működik és ellátja funkcióját egy arra alkalmas térben, másrészt pont a személytelensége miatt válhat túlzott használata rideggé és stílustalanná.

"Az eklektika szexi", mondta nem is olyan régen egy fiatal barátom, amikor a modern és az antik bútorok keveréséről beszélgettünk, hiszen bármennyire is ragaszkodunk minimalista elképzeléseinkhez, egy-egy antik tárggyal vagy bútorral elkerülhetjük azt, hogy otthonunk vagy irodánk személytelenné, túlságosan hideggé váljon. Az oktatási rendszer hiányosságának érezzük, hogy sokan nem is tudják, hogy az antik bútorok és tárgyak a XVIII. század végétől, a klasszicizmus hajnalától fogva olyan irányvonalat képviselnek, amelyek letisztult, egyszerű formáikkal tökéletesen illeszthetők bármilyen környezetbe. A copf (XVIII. század vége), az empire (XIX. század eleje) egyes darabjai és a biedermeier bútorok (XIX. század eleje - közepe) tökéletesen törik meg a XXI. század funkcionális minimalizmusát, árulkodva nem csak tulajdonosa jó ízléséről, de hagyomány-tiszteletéről és műveltségéről is.

Az iparművészet szinte minden területén találunk olyan antik tárgyakat a XIX. század elejétől, amelyek egyszerű formái által szintén lehetnek modern lakásunk díszei, mégis egyediek és stílusosak: egy-egy színes üveg vagy kerámia bármilyen közeg kiugró vizuális pontja lehet, kis túlzással egy-egy szoba éke. Berendezett tereinknek pedig kiváló kontrasztot adhatunk egy festmény elhelyezésével, hiszen a minimalizmus sokszor kopáran hagyja falainkat.

Az antik tárgyak egyediek vagy legalábbis nagyon kevés példányban készültek, az elmúlt évszázadok pedig bizonyították időtállóságukat: a bútorokat valódi fából, kézzel rakták össze, a tárgyak alkotóik kéznyomát hordozzák, a festményekben pedig visszaköszön a történelem. E tárgyak készítői - még akkor is, ha nincsenek mindig nevesítve - kivétel nélkül hosszú évek tanulásával és munkájával váltak ágaik művészeivé, ez az elkötelezettség pedig minden formában, minden ecsetvonásban érezhető. Általános hiedelem, hogy ami régi az drága, pedig az antik sokszor töredékébe kerül modern megfelelőjének (arról nem is beszélve, hogy az antik tárgyak értéke mindig csak növekedni fog, ellentétben az új gyártással).

A világszinten is kimagasló magyar képző- és iparművészet a mai napig gazdagítja a hazai műkereskedelmet, a széles választékból így stílusa szerint mindenki megtalálhatja a számára tetsző kiegészítőt, ha pedig bizonytalanok lennénk az első lépésekben, a kereskedések szakértői örömmel segítenek elképzeléseink kiteljesítésében.

Csörge Szabolcs

Dárius Régiségkereskedő Kft.

« Vissza