Szép házak, kíváncsi tekintetek… a Kulturális Örökség Napjai

Archívum » Szép házak, kíváncsi tekintetek… a Kulturális Örökség Napjai

Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy pár évvel később az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást fűzött a tagországoknak, nevezetesen, hogy jelölje egységes zászló az épület bejáratát, homlokzatát, hogy legyen ingyenes a bejutás, hogy válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, hogy legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés, és hogy szeptember hónapban rendezzék.

Magyarországon a fentiek szellemében több mint tíz éve fut a program egyre nagyobb látogató számmal, lelkesedéssel, új ötletekkel, érdekes témákkal, és ragaszkodva a dátumhoz, minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén.

Példa erre az az év, amikor Zsolnay Vilmos évfordulóját ünnepelve, Házdísznéző címmel izgalmas sétaútvonalak alakultak ki, amelyek azóta is fénykorukat élik. Kiemelt téma volt emellett a természeti örökség, a klasszicizmus építészete, a sokat vitatott szocreál, és ebben az évben a reneszánsz. Ami nem is, mint építészeti stílus, hanem az „újjászületés” gondolataként jelenik meg, és tág értelmezéseképpen mindent befogad.

Az elmúlt évben csatlakoztak a Városmisszió rendezvénye keretében a templomok is szép számmal, idén pedig Templomok hosszú éjszakájaként folytatódik a kapcsolat.

Ennek az évnek az újdonsága a Falk Art Forummal való találkozás, amely azért is örvendetes, mert tovább élénkíti, mozgósítja és színesíti az eseményeket.

Mindkettőnk célja az, hogy elinduljanak az emberek országszerte szépet látni, ismereteket szerezni, lelkiekben gyarapodni, együtt lenni.

Mindezeket szívből kívánja Önöknek

Kertész Margit szervező
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

« Vissza