A műkereskedők utcája: a Falk Miksa utca

Archívum » A műkereskedők utcája: a Falk Miksa utca

Budapest legfontosabb műkereskedelmi csomópontja. Az 1990-ig Néphadsereg utcának nevezett Falk Miksa a BÁV üzletének köszönheti mai szerepét. Gyűjtők és kereskedők holdudvarát hozta létre. A nyolcvanas években az Ecseri téri, a Teleki téri, valamint a Verseny utcai úgynevezett használtcikk piacok és a bizományi áruházak mellett egy-két használtcikk kereskedés működött a városban. A műgyűjtés nem tudott nyíltan és legálisan megjelenni, a gyűjtők is egymás között, vagy a bizományi környékén csereberélték kincseiket.

Szinte adott volt, hogy az első régiségekkel foglalkozó boltok a BÁV-üzlet vonzáskörében települtek be. Elsőként Kruj Andor nyitotta meg itt üveges és képkeretező üzletét 1983-ban. Mivel a BÁV nem vett át bekeretezetlen képet, hozzá vitték azokat, amit ő gyűjtőként alkalmanként meg is vásárolt. Így jött a döntés: profilt vált. A kilencvenes évek elejétől egyre több régiségkereskedés váltotta fel az utcában lévő trafikokat, zöldséges üzleteket, kisipari javítóműhelyeket. Változott a törzsközönség is.

Külföldről is rendszeresen érkeztek vevők. Az üzletek üzemeltetését pedig képesítéshez, szakmához is kötötték. Az új üzletek megjelenésével 1991-ben megnyílt az első, hangsúlyozottan 19. és 20. századi kvalitásos magyar festményekkel foglalkozó galéria, a Blitz. 1994-ban költözött a Balaton utca és Falk Miksa utca sarkára a Nagyházi Galéria. A következő pár évben galériák és antikvitások sora nyílt az utcában, egészen a Kossuth Lajos térig. Itt működik a két hazai piacvezető aukciós ház: a Kieselbach Galéria és a Mű-Terem Galéria is. Kieselbach Tamás üzlete az egykori Paprika Étterem helyén nyílt 1994-ben. Az 1997-ben, dr. Virág Judit és Törő István által alapított Mű-Terem Galéria 2001. februárjában költözött át mai nagyméretű, reprezentatív helyére.

A gombamódra szaporodó régiségboltok korszak, stílus vagy gyűjtési kör szerint specializálódtak. Klasszikus magyar, nagybányai és kortárs festészet egyaránt megtalálható itt, de a szőnyeg, az art deco bútor, a régi fegyver, az ezüst, az üveg, a textil, a népművészeti vagy a keleti tárgyak szerelmeseinek is vannak törzshelyei. Emiatt nem jelentenek egymásnak konkurenciát. Félszáz régiségbolt együttesét jelenti ma a Falk Miksa utca, ahová a hazai műtárgypiac jelentős hányada koncentrálódik. Vonzáskörzetében pedig újabb és újabb kis galériák és üzletek nyílnak.

« Vissza