Vízióból valóság

Archívum » Vízióból valóság

Egy rendszeresen összejáró baráti társaság gyakori beszédtémája volt, hogy szükség lenne az utcában egy olyan kulturális rendezvényre, amilyet nyugat-európai nagyvárosokban, Párizsban vagy Brüsszelben már régóta szerveznek. Ezáltal a szürke hétköznapokat hátrahagyva, jó hangulatban tölthetnének el közösen egy napot a galériák és látogatóik, vevőik. Az ötletből hamarosan valóság lett.


Sajdik Ildikó és Tar Judit szervezők

Volt három ember, aki nemcsak kitalálta, hanem meg is szervezte ezt a rendezvényt, a Falk Art Fórumot. Az ötletadó-szervező triumvirátus Sajdik Ildikó, Tar Judit és Bujanovics Eduárd. Sajdik Ildikó, Moró Lajos galériatulajdonos felesége, maga is egy régiségbolt tulajdonosa. Tar Judit 10 éve összekötő kapocs a galériák és a külföldi vevők között, hiszen műtárgyak engedélyeztetését, csomagolását és kiszállítását bonyolítja. Bujanovics Eduárd gyűjtő, régiségkereskedő a Falk Miksa utca emblematikus alakja, aki határozottságával, remek szervezőkészségével „erősítette" a társaságot. Ráadásul egy komoly támogatót is talált a rendezvényhez, a Concorde Alapkezelő Zrt.-t. Sajdik Ildikó még álmodott is arról, hogy fesztivált csinálnak együtt. És hogy az álom valósággá váljon, egy kockás papírra leírták, mi mindent kell egy ilyen fesztiválhoz csinálni. Ugyanezzel a lendülettel végigmentek az utcán, sorba kérdezve a galériásokat, kávézókat, akik többsége igent mondott. 2006 májusában az ötlet már a megvalósulás közelébe ért. Az V. kerület ekkor írt ki egy pályázatot a kerületben megrendezésre kerülő kulturális eseményre. Sajdik Ildikó és Tar Judit a beadási határidő előtt percekkel nyújtotta be tervezetét egy "Antik és modern művészeti fesztivál" megrendezésére. Bár a pályázaton nem sikerült nyerni, a kerülettől azóta is komoly támogatást kapnak, például az utca lezárásának lehetőségét.

2006. szeptember 16-án sor került az első fesztiválra. Akkora sikerrel, hogy elhatározták, folytatják. Évente kétszer, tavasszal és ősszel. 2008. szeptember 20-án már ötödik alkalommal rendezik meg az évről-évre több látogató számára ezt a színes, jókedvű rendezvényt. Remélhetőleg még nagyon sokáig.

« Vissza