A Falk Art Fórum ismét több ezer látogatót vonzott: a galériás negyed újra bizonyított

Archívum » A Falk Art Fórum ismét több ezer látogatót vonzott: a galériás negyed újra bizonyított

Délután meglepő látványban volt része azoknak, akik kilátogattak a II. Falk Art Fórumra. Meghökkentő, harsány jelmezben vonult az utcán egy csapat tündér, ördög, erdei manó. Schéner Mihály, Kossuth díjas festőművész jelmezei megalapozták az esemény hangulatát. Weszely Ernő zongoraművész hangol az egyik színpadon, miközben Haas János galériatulajdonos Dalériájának tagjait szervezi, hiszen hamarosan a Műkereskedők koncertje kezdődik.

Virág Judit kortárs galériájának megnyitójára készül, a Wladisnál minden hölgy elbűvölve áll az ékszerek láttán, készítőjük pedig természetesen készségesen segít is a nyakláncok, karkötők, gyűrűk felpróbálásában.

A folyamatosan áramló látogatók kiskorú csemetéiket az utcán játszó verklisre bízzák, vagy a kézműves, arcfestő műhelybe irányítják. A gyerekek játszanak, míg szüleik végigjárják a több mint 50 helyszín, több mint 30 kiállítását. Előadást hallgatnak meg az antik bútorok restaurálásáról, megnézik Kelemen Károly afrikai maszk átfestéseit, Aida Cui Fülöp-szigeteki festőnő tárlatát, és a Nagyházi Galéria árverési kiállítását, elidőznek Czóbel Béla művei előtt és Wahorn András rajzainál. Ha valaki az összes kiállításra és tárlatra kíváncsi volt, mire végzett, már bizonyára besötétedett.

Az utca egyik végében akkor már a Kistehén zenélt, a másik oldalon pedig tűzzsonglőrök kápráztattak és Rátonyi Róbert triójának alapozták a hangulatot. A programok még este kilenckor sem értek véget. A Grencsó Bio Kollektív és Dresch Mihály akkor kezdte a Pintér Antikban koncertjét. A szervezők elmondása szerint évek óta beszédtéma a Falk Miksa utcában, hogy külföldi mintára kulturális rendezvényt kellene szervezni.

Nyugat-európai nagyvárosokban, például Párizsban vagy Brüsszelben a galériások rendszeresen meghívják kedves ügyfeleiket, barátaikat, és zene mellett, jó hangulatban töltenek együtt el egy délutánt vagy estét. Ez a fajta program szinte ismeretlen volt eddig a mi régiónkban. A galériák zárása után elnéptelenedik a Falk Miksa utca. Ezért is öröm számukra, hogy a FAF már másodjára tudott megvalósulni. A galériák forgalma ugyan egy-egy ilyen esemény alkalmával nem nő meg, de nem is ez a cél. Ennek az eseménynek az a lényege, hogy az emberek rájöjjenek arra, a galériás negyed nem egy zárt világ, az üzleteket nyugodtan lehet úgy kezelni, mint egy óriási múzeumot, a múzeum termei pedig az üzletek, melyek különböző stílusokat, korokat, tárgyakat mutatnak be.

A nagy sikerű Falk Art Fórumon már több mint 50 üzlet vett részt. Erre a napra mindenki félretette a rivalizálást, és közösen hozták létre a jelentős számú közönséget vonzó rendezvényt. Idén először a FAF nemcsak a különféle kiállításoknak és látványosságoknak, hanem a jótékonyságnak is teret kíván adni.

A résztvevő kereskedők és gyűjtők 2-3 tárgyat ajánlottak fel arra a jótékonysági árverésre, melynek bevétele a szamosújvári Téka Kulturális Alapítványt, illetve a Mathias Corvinus Collegiumot működtető Tihanyi Alapítványt gazdagítja majd. A felajánlott, több mint 100 képet és műtárgyat a Nagyházi Galériában március 17-étől lehet megtekinteni. Az árverésre március 28-án délután 17 órai kezdettel kerül sor.

 

« Vissza