Elégették a hamis festményeket a III. Falk Art Fórumon

Archívum » Elégették a hamis festményeket a III. Falk Art Fórumon

Moró Antik vitrinjeibe tizenhat magángyűjtő kollekciójából származó, 108 aranyozott Buddha szobrot gyűjtöttek egybe. A Virág Judit Galéria kortárs festők műveiből rendezett kiállítást, és egy külföldi magángyűjtő magyar kortárs kollekcióját láthatta a közönség a Kieselbach Galériában.
Nyári István képeivel nyitotta meg új kiállítóhelyét a kortársművészetre szakosodott Galeria White. Megannyi eseménnyel zajlott a fesztivál. Szólt a zene, klasszikus és jazz koncertet lehetett hallgatni, felléptek mutatványosok, volt csoki szökőkút, borkóstoló és zsíros kenyér.

A nap leglátványosabb eseményére, a hamis festmények megsemmisítésére este 7 órakor került sor a Nagyházi Galéria előtt, az úttesten. A Falk Art Fórum egyik szervezője, Bujanovics Eduárd és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező konferálták fel a hamisítványok tűzbevetését. Mondván, itt nem képek elégetése folyik, mert ezek nem festmények, csak értéktelen papírlapok, kartonok.
Megsemmisítésük pedig azért szükséges, nehogy visszakerüljenek a műkereskedelembe. A 272 festmény nagy része egyetlen magángyűjteményben rejtőzött, a tulajdonost az utóbbi években tévesztették meg a hamisítók és közvetítőik. A család jóvoltából a Nagyházi Galériába került a gyűjtemény, ahol megállapították, hogy néhány eredeti és kvalitásos mű mellett a kollekció nagy része hamisítvány.
Az elmúlt 10-15 év termése, több, jól felismerhető hamisítói műhelyből valók. Vannak köztük XIX. századi olasz mestereket utánzó képek, amelyeken a festékrétegeket mesterséges repesztéssel, a vásznat koszolással próbálták hitelessé, korhűvé tenni. A többség azonban a műkereskedelemben manapság divatos, magas áron értékesíthető festőket próbálta idézni, Rippl-Rónai József, Aba Novák Vilmos, Koszta József, Csontváry Kosztka Tivadar, Scheiber Hugó, Kádár Béla, Egry József stílusában. A durva vagy gondosabb hamisítványokat a festő szignója mellett, kiállítási címkékkel, tulajdonosi jegyekkel is ellátták, a hitelesség látszatát keltve. E hamis képeket egy hétig kiállításon lehetett látni a Nagyházi Galériában, figyelemfelkeltésül és elrettentésül. Az égetés mellett végül amiatt döntöttek, mivel a tulajdonos család - a szakma helyeslése mellett - azt kérte, semmisítsék meg őket, hogy ne kerülhessenek vissza a műkereskedelembe, ne téveszthessenek meg más gyűjtőket. A kiállítás zárásaként, jelképesen, egymás után máglyára dobtak tizennégy hamisítványt. A többi képet tanulmányi céllal befogadja a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézete. (Forrás: MTI)

« Vissza