Falk Art Fórum, ötödszörre

Archívum » Falk Art Fórum, ötödszörre

A Falk Miksa utca ezen a napon sétálóutcává válik, és a parkoló autók helyét vidám emberek sokasága foglalja el, este hat órakor a galériák nemhogy bezárnak, hanem megnyitókkal, érdekes programokkal várják éjszakába nyúlóan a közönséget.Hogyan született a FAF? Egy rendszeresen összejáró baráti társaság gyakori beszédtémája volt, hogy szükség lenne az utcában egy olyan kulturális rendezvényre, amilyet a nyugat-európai nagyvárosokban, Párizsban vagy Brüsszelben már régóta szerveznek. A szürke hétköznapokat ezáltal hátrahagyva, a galériák és látogatóik, vevőik jó hangulatban tölthetnének el közösen egy napot.

 

Azután az ötletből hamarosan valóság lett. Volt ugyanis három ember, akik nemcsak kitalálták, hanem meg is szervezték ezt a rendezványt: Sajdik Ildikó, Tar Judit és Bujanovics Eduárd. Sajdik Ildikó, Moró Lajos galériatulajdonos felesége, maga is egy régiségbolt tulajdonosa. Tar Judit több mint 10 éve összekötő kapocsként létezik a galériák és a külföldi vevők között, mivel a műtárgyak engedélyeztetését, csomagolását és kiszállítását bonyolítja. Bujanovics Eduárd gyűjtő, régiségkereskedő a Falk Miksa utca emblematikus alakja, aki határozottságával, szervezőkészségével „erősítette" a társaságot.

Ráadásul egy komoly támogatót is talált a rendezvényhez, a Concorde Alapkezelő Zrt.-t. Sajdik Ildikó meg is álmodta, hogy fesztivált csinálnak együtt. Azért, hogy ne csak álom maradjon, egy kockás papírra leírták, mi mindent kell egy ilyen fesztiválhoz csinálni, majd ugyanezzel a lendülettel végigmentek az utcán a papírral, sorba kérdezve a galériásokat, kávézókat, akik többsége igent mondott.

2006 májusában az ötlet már a megvalósulás közelébe ért. Az V. kerület ekkor írt ki egy pályázatot a kerületben megrendezésre kerülő kulturális eseményre. Sajdik Ildikó és Tar Judit a beadási határidő lejárata előtt percekkel nyújtotta be tervezetét egy "Antik és modern művészeti fesztivál" megrendezésére. Bár a pályázaton nem sikerült nyerniük, a kerülettől azóta is komoly támogatást kapnak. Például az utca lezárásának lehetőségét. 2006. szeptember 16-án került sor az első fesztiválra. Akkora sikerrel, hogy elhatározták, folytatják. Évente kétszer, tavasszal és ősszel meghívják a műgyűjtőket és az érdeklődőket, hogy töltsenek el velük egy tartalmas napot. Ekkor a galériák kiállításai mellett tárlatvezetések, előadások, gyermekfoglalkozások és zenei produkciók is várják őket.

Az alapító triumvirátus munkáját kíváló csapat segíti. Haas János galériatulajdonos ezen a rendezvényen is az utca motorjának bizonyul. A szervezés és a lebonyolítás javát az Arteregó PR-ügynökség munkatársai: Freund Judit, Fónyad Orsolya, Kiss Krisztián, valamint Papp Gergő vállalja évek óta magára, Kemény Zoltán grafikus készítette a fesztivál arculattervét, Rappai Zsuzsa szerkesztő írja a Falk Art Kurír cikkeinek javát. Eöttevényi Zsófia és Grosser Beatrix, a Concorde munkatársai is sok támogatást nyújtottak az elmúlt időkben a fesztivál sikeres megszervezésében.

« Vissza