FALK ART FÓRUM 2015

Archívum » FALK ART FÓRUM 2015

Játék a számokkal – 2015-ben rendezzük meg a 15. Falk Art Fórumot! Ez a kvázi jubileumi fesztivál talán egy új, igéretesebb időszak nyitánya is lehet. Az elmúlt közel kilenc év alatt sokat változott körülöttünk a világ. 2006 szeptemberében, amikor sikerült megvalósítanunk régi álmunkat, a Falk Miksa utcai fesztivált, még nem sejthettük, hogy rövidesen ránk köszönt egy gazdasági válság. Amelyben átértékelődnek az eddigi prioritások, megváltoznak a vásárlási szokások. A krízis a műkereskedelemben is éreztette hatását, műtárgyat venni kevésbé volt divat. Úgy tűnik, napjainkra a recesszió múlóban van – talpra áll a gazdaság, s ezzel összefüggésben a kereskedelem is. A műkereskedelem felélénküléséhez hozzájárult az a tény is, hogy ez a hosszú távú befektetés biztos, mégha nem is hajt azonnali hasznot. „Szerelem és üzlet, nem feltétlenül antagonisztikus ellentmondásban” – ezzel a mottóval a művészeti befektetésekhez ad tanácsokat Kenessei András művészettörténész a Nagyházi Galériában: mit vegyünk, mikor vegyünk, hogyan vegyünk és kitől vegyünk? Ezeknek a tanácsoknak a birtokában inkább tudni fogjuk, mit válasszunk, mire figyeljünk, hogy sikeresen fektessük be pénzünket és elkerülhessük a hamisítványokat.

Az érték és művészet mentén szervezték a galériák is idei programjukat. A WLADIS Galéria Érmek, érmék, plakettek elnevezésű kamarakiállítása arra tesz kisérletet, hogy e rendkívül szerteágazó rendeltetésű és funkciójú apró tárgyak – pénzérmek, megszentelt kegyérmek, zsetonok, emlékérmek és társaik „nyelvét” a látogatókkal megértesse. S ékszergaléria lévén, megmutassa, hogy van átjárás az érem és az ékszer műfaja között.

Egy bank trezorjában érezhetik magukat, ha ellátogatnak Hári Anikó ékszergalériájába. A Falk Art Fórum alkalmából különleges ékszerkollekció, a Rózsaszín álom kerül bemutatásra. A kiállított ékszereken az egész világon ritkaságnak számító, különleges, igen költséges eljárással előállított rózsaszín gyémántok láthatóak.

Játékos meglepetéssel várja a Falk Art látogatóit a BÁV Szent István körúti műtárgy- és ékszerboltja. A vásárlók a műtárgy kiválasztását követően három dobókockát kapnak, és ahány pontot dobnak, annyi százalék kedvezményt kapnak a vételárra. A szerencsés vásárló még egy kis borkóstoló részese is lehet.

A Magyar-Francia Galéria az idei Falk Art Fórum alkalmából egyedülálló összeállítást mutat be a XIX. századi magyar festészet élvonalbeli festőinek munkáiból. A látogatók megismerkedhetnek a romantikus tájkép-, a biedermeier portré- és életképfestészettel, többek között ifj. Markó Károly, Barabás Miklós és Borsos József alkotásaival, valamint a müncheni akadémia egy-egy jeles képviselőjének műveivel.

Picasso hatására is alkotott címmel rendez kiállítást a Körmendi Galéria Gádor István kétszeres Kossuth-díjas keramikus és szobrászművész, a modern magyar kerámia megteremtőjének alkotásaiból. Közel 120 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a mester életművének minden korszakából.

A Rocaille Galéria egy hazánkban kevésbé ismert festőművészt, Eros Gianini-t, aki polihisztor volt, fényképezett, festett, szobrot formált, faragott, szeretné megismertetni a hazai közönséggel.

Az idén 20 éves Haas Galériában a XX. századi magyar konstruktív festészet kimagasló alkotóművészének, Bene Gézának és tanítványának, Kecskeméti Kálmánnak a grafikáiból nyílik kiállítás. A Remekművek – remek művek sorozatban ezúttal Kádár Béla: Mulatozók című képe kapcsolódik a tárlathoz.

A MisssionArt Galéria Fajó János gyűjteményéből rendez kiállítást.

A Bardoni Galéria Károlyi Ernő festőművész Budapestet ábrázoló képeit, a Pilot Art Café Budapest titkai címmel Lantos István fotográfiáit állítja ki a FAF alkalmából. A Biksady Galéria aukciós kiállítást rendez.

A Neodeco galéria Mindenami retro tárlatán Müller Árpád golftémájú festményeit állítja ki, emellett kedvenc retro tárgyainak börzéjét is megrendezi.

A SIL lakberendezés napjaink modern konyháját mutatja be.

Az Új Alkotóműhely Egyesület a csoportos képzőművészeti kiállítással, performansszal, a már megszokott nyitott beszélgetéssel és alkotói fórummal képviselteti magát a Falk Art Fórumon. A kiállító művészek: Balogh Krisztián, Debreczeni Imre, Görög Ferenc Gábor Tatlin, Németh Csaba, Pignitzky Ádám, Pinczés József, Retkes Máté, Völgyi Dóra.
Akit izgat, mit rejtenek a Falk Miksa utca házai, udvarai, lépcsőházai, kik voltak neves lakói, Balázs Kata idegenvezető nyomába eredhet – az ő tárlatvezetései a FAF legnépszerűbb programjai közé tartoznak. Kiss Erika ezúttal a Nagyházi Galéria aukciós anyagáról tart tárlatvezetést.

Nem feledkezve meg a gyerekekről sem, akik a mindig nagysikerű, kalandos kvízjátékban vehetnek részt és a Miksa Café is aszfaltrajzolásra invitálja őket.

A zene mindig hozzá tartozik a FAF-hoz. Az idei szereplők – immár hagyományosan – Váczi Eszter és együttese, Dévai Nagy Kamilla, egy fiatal együttes a Medley’s valamint a Tóth Aladár zeneiskolások. Horgas Eszter és tanítványai a Nagyházi Galériában lépnek fel. A Haas Daléria Gangversenyén – ahogy már megszoktuk – Weszely Ernő zenél.

A TIZENÖTÖDIKEN is jó szórakozást!

« Vissza