Műértők új generációját nevelné ki a Falk Miksa utca

A műgyűjtés nem az idősek hóbortja, az egyedi tárgyaknak a legmodernebb otthonban is helye van, társaságuk feltölti az embert – vallják a Falk Miksa utca kereskedői, akik Art & Antique Street néven közösségbe tömörülve próbálják megszólítani a fiatalabb generációkat.

A Falk Miksa utca évtizedek óta a fővárosi műkereskedelem központja, a mára országos hírű galériákban olyan tárgy- és tudásanyag gyűlt össze, ami egy múzeumnak is becsületére válna. Ezt a kincset szeretné közelebb hozni a művészetektől, műgyűjtéstől távol sodródott új nemzedékekhez a galériákból és kávézókból alakult új közösség, az Art&Antique Street.

Az utca tizenegy éve, immár 17. alkalommal rendezi meg a galériák és a műkereskedelem ünnepét, a Falk Art Fórum Fesztivált. A szervezők szerint általában ezen az eseményen győzi le a kíváncsiság az óvatosságot, itt lépnek be a galériákba először azok, akik korábban csak az üvegen keresztül tűnődtek azon, milyen élet folyik odabent.

„A műkereskedelem, az aukciók világa valódi izgalmakat tartogat; a galériákban nemcsak a rutinos vásárlókat fogadják örömmel, de mindenkit, aki nyitott a szépre, az értékre” – fogalmaz Sajdik Ildikó, a Falk Art Fórum Fesztivál egyik alapítója. A műtárgyakat még jobban értékeli az ember, ha többet tud róluk, ha megismeri, hogy ki, mikor, hogyan készítette azokat – teszi hozzá.

Az Art&Antique Street tagjai ezért ismeretterjesztő programokkal várják a fiatalokat, egész óvodás-, iskoláskortól kezdve, hogy velük foglalkozva mintegy „kineveljék a jövő szakértő közönségét”. Sajdik Ildikó találó gondolatával élve: „aki megtudja, hogyan fújják az üveget, mindjárt más szemmel néz egy gyönyörűen megmunkált vázára”.

„Le kell bontani a falakat a galériák túlmisztifikált világa körül. Egyértelművé kell tenni, hogy nemcsak a gazdagok és értő szeműek kiváltsága a műkereskedelem. Ha valakiben fel tudjuk kelteni az érdeklődést az egyedi alkotások iránt, annak idővel igénye lesz rá, hogy az életterét ilyen tárgyakkal díszítse, később pedig akár gyűjtő is válhat belőle” – vallja a fesztivál másik alapító tagja, a szintén galerista Tar Judit.

Akár antik, akár kortárs tárgyakról beszélünk, ezeknek a legkorszerűbb minimál stílusú lakásokban is megtalálhatjuk a helyét. Remekül mutatnak és működnek együtt a letisztult formákkal és dizájn bútorokkal – véli a szakember.

Ma, a digitális korban már mindent az interneten keresünk, és ha egy mód van rá, online vásárlunk. A műtárgyakat viszont saját szemmel kell látni, megfigyelni egy festmény textúráját, végigsimítani egy szobron, elbeszélgetni a kereskedővel – Tar Judit szerint így alakul ki az a kapocs, ami a műalkotás megvásárlásához vezet.

Bár a Falk Art Fórum Fesztivál az Art&Antique Street legnagyobb eseménye az évben, a közösség a folyamatos munkában hisz, egy szakértői csapat segítségével próbálnak határozott arculatot, erős brandet adni az utcának. Ennek vezetésére egy fiatal művészeti menedzsert, Szegal Hannát kérték fel.

„A fiatalokhoz a saját nyelvükön és fórumaikon kell szólni. A nyomtatott anyagok mellett a népszerű online felületeket is használni kell. És bármelyik területen jelenünk is meg, kevesebb, de lényegre törőbb szöveggel és több, hatásos képpel dolgozunk” – tér ki rá Szegal Hanna.

Az Art&Antique Street fontos célja, hogy új, frissebb, dinamikusabb arculatot adjon a patinás utcának, úgy, hogy közben hagyományos értékeit is megőrizze. Ennek megtervezésére pályázatot írtak ki, amit Nagy Dániel grafikus nyert el. Az új színek és formák nemcsak a kiadványokon, de látványelemek formájában magán az utcán is megjelennek majd.

A Falk Art Fórum Fesztivál programjait is igyekeztek ehhez a szemlélethez igazítani, és olyan műfajokat is megjeleníteni, amik a kultúrára fogékony fiatalokat is idevonzhatják. Így kerül a Falk Miksa utcába például a kortárs irodalom és a slam poetry, amit Závada Péter képvisel.

Az Art&Antique Street tagjai abban bíznak, hogy az összefogás, a fiatalokra szánt figyelem, és az egységes megjelenés meghozza gyümölcsét, és a Falk Miksa utca idővel csakugyan Budapest kulturális főutcájává fejlődik.