Korábbi programok

Baráti kör » Korábbi programok

Oszmán-török műgyűjtemények európai múzeumokban

2015. november 23., hétfő, 17:00

Szultáni ajándékok, török hadizsákmányok, a kelet gazdagsága halmozódott fel az európai uralkodók kincstáraiban, és került azután Közép- és Nyugat-Európa múzeumaiba. Pásztor Emese muzeológus a vendégünk.

 

Érmék gyűjtése Petrarcától napjainkig

2015. november 19., csütörtök, 17:00

Postamesterek és mentőautó sofőrök éppúgy válnak művészi kivitelű érmék szenvedélyes gyűjtőivé, mint római császárok és magyar királyok. A numizmatikai gyűjtés történetébe Torbágyi Melinda muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának vezetője avat be minket.

 

Gyermek és játék a festészetben

2015. október 28., szerda, 17:00

Milyennek ábrázolják különböző korok művészei a gyermekeket? Erről mesél nekünk Tészabó Júlia, a gyermekkorral foglalkozó neves művészettörténész.

 

Velencei Biennále

2015. október 19., hétfő, 16:00

A világ egyik legrangosabb kulturális eseményére invitálunk Benneteket, egy izgalmas, mozgalmas művészeti fesztiválra. Járjuk be az idei Velencei Biennále rendezvényeit, kiállításait Nagy T. Katalin művészettörténésszel!

 

Sziluett

2015. szeptember 28., hétfő, 16:00

Simonovics Ildikó, a Kiscelli Múzeum főmuzeológusának divattörténeti előadása a női öltözködés rejtett részleteibe enged bepillantást. A historizmustól 1945-ig követjük a divat változásait, és kiderül, mi a darázsderék, vagy éppen a galambforma titka.

 

Muminok és más északi lények

2015. szeptember 16., szerda, 16:00

Világszerte népszerű mesefigurái mellett a finnsvéd írőnő novellái, festményei is figyelemreméltóak.   A kedves, duci, víziló-szerű trollok sokoldalú megálmodójáról mesél nekünk Freisingerné Bodnár Judit finnugor nyelvész.

 

Művek és történetek

2015. június 24., szerda, 16:00

Klasszikus festményekhez fűződő rejtélyeket tár fel Lengyel László, a Szépművészeti Múzeum munkatársa. Széleskörű műveltsége és tárgyi tudása a szórakoztató „meséket” művészettörténeti összefüggésbe helyezi.

 

Vajdahunyadvár titkai

2015. június 18., csütörtök, 16:00

A városligeti komplexum „szerelmese” Szotyori-Nagy Ágnes, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársa. Történetei nyomán megelevenedik Alpár Ignác alakja, és képzeletben bepillantunk az épület titkos zugaiba.

 

A japán fametszet mestere

2015. május 28., csütörtök, 16:00

A műfaj utolsó, hagyományosan dolgozó mesterének tartják Koson Oharát. A természet és az állatvilág hiteles ábrázolójának fametszetei között szakértő vendégünkkel beszélgetünk a művészről és az egyedi japán alkotói szemléletről.

 

Érték és bizalom – művészet, mint befektetés

2015. május 13., szerda, 16:00

A műkereskedelem aktuális eredményeiről, trendjeiről beszélgetünk Kenessei András művészettörténésszel. Hazai és nemzetközi példákat sorolva keressük a választ a befektetők alapkérdésére: vajon mennyire értéktartó egy műtárgy?

 

Tér és idő – Lakásbelsők a két világháború között 1925-1942

2015. április 29., szerda, 16:00

A finom anyagokat kedvelő, elegáns art deco és a praktikus, letisztult vonalú Bauhaus ötvöződik a 20-as, 30-as évek modern otthonaiban. E napjainkban is népszerű stílusokról Somlai Tibor formatervező-belsőépítész mesél nekünk.

 

Delft, Meissen, Bécs

2015. április 23., csütörtök, 16:00

Mi jut eszünkbe manapság a „Made in China” feliratról? Valljuk be, hajlamosak vagyunk rögtön másolatra, gyengébb minőségre gyanakodni… De ugorjunk csak vissza az időben úgy 300 évet, és máris fordul a kocka. Vajon milyennek látta (volna) egy korabeli kínai mester az európai porcelángyártás hőskorában készült termékeket?  Kalandosan indult az európai porcelángyártás. Cselszövés, intrika, és a korai, kínai mintára készült darabok naiv bája... A szórakoztató történetet az 1700-as évek közepéig követjük Csupor Istvánnal, a Néprajzi Múzeum munkatársával.

 

 

NEODECO – Art deco kincsek a Falk Miksa utcában

2015. március 26., csütörtök, 17:00

Volent Éva iparművészt a Falk Art Fórumról is ismerhetitek, hiszen mindig lelkes szervezője és résztvevője a fesztiválnak. A NEODECO galéria friss kezdeményezés, Éva art deco iránti szenvedélye azonban nem új keletű. Kedvenc tárgyait – bútorokat, üvegeket, táskákat, kiegészítőket – a Müller lakásgalériában is mindig örömmel megmutatja az érdeklődőknek, ahogy férjéről, a fiatalon elhunyt Müller Árpád festőművészről is szívesen mesél szeretetteljes anekdotákat.

 

 

Afrika kincsei

2015. március 19., csütörtök, 17:00

Afrika szerelmese Szilasi Ildikó Hermina kulturális antropológus. Bejárta már mintegy 20 országát a kontinensnek, Kongóban évekig élt. A közösség megtartó erejétől a gyerekkatonák sorsáig sok tapasztalatot gyűjtött, és tenni is próbál – elmondja, hogyan.

 

Kortárs művek piaca

2015. február 23., hétfő, 17:00

Miért érdemes kortárs műalkotást vásárolni? Mi a feladata manapság egy galériának? Hogyan változott a kortárs piac az utóbbi években? Faur Zsófi galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének tagja a vendégünk.

 

Rembrandt és kora

2015. február 9., hétfő, 17:00

Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa visszatérő, kedves vendégünk. Ezúttal a nagysikerű kiállítás kapcsán mesél nekünk Rembrandtról és a holland arany évszázadról.

 

Látogatás Útisznál

2015. január 28., szerda, 17:00

Képes beszélgetés Orosz István Kossuth-díjas grafikussal. „Vannak dolgok, amiket el tudok képzelni és le is tudok rajzolni. Olyanok is vannak, amiket el tudok képzelni, de nem tudok lerajzolni. A legjobban persze az érdekel, hogy képes vagyok-e lerajzolni valamit, amit képtelen vagyok elképzelni.”

Új év – új helyszín!

Találkozunk a Magyar Szecesszió Házában (V. Honvéd utca 3.)

 

Lipótváros éke: az Országház

2015. január 15., csütörtök, 17:00

Török András helytörténész, útikönyvíró mesél a neves épületről és a környékéről. Legújabb könyve „Magyarország nevezetes Országháza és a tér, ahol áll” címmel áprilisban jelenik meg – mi most előre „belelapozunk”.

Új év - új helyszín! 
Találkozunk a Magyar Szecesszió Házában (V. Honvéd utca 3.)

 

 

Mondjam el, mi az, hogy kék?

2014. december 15., hétfő, 17:00

Kemény Zoltán képzőművész, grafikus a vendégünk. Számos hazai és külföldi szakmai díj tulajdonosa, igényes könyvek és neves folyóiratok tervezőszerkesztője, tipográfusa mesél szép ívű pályájáról, baráti hangulatban.

 

Terített asztal körül

2014. december 11., csütörtök, 17:00

Ahogyan tárgyaink, úgy étkezési szokásaink is rólunk vallanak, hiszen a terített asztal minden korban és kultúrában a társadalmi érintkezés színtere. A stílusos terítés egykori trendjeiről, étkészletekről, porcelánokról, ezüstökről beszélgetünk Kiss Erikával, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőjével.

 

A gyűjtés bűvöletében

2014. november 17., hétfő, 17:00

A gyűjtés alapvető emberi tevékenység. Miként vált az idők során fontos, sőt
„tudós” elfoglaltsággá? Milyen tárgytípusok alkottak gyűjteményeket, kik és
miért váltak szenvedélyes gyűjtőkké?

Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum
munkatársa, az ötvöstárgyak szakavatott ismerője a vendégünk.

 

Kis magyar snassz és neociki

2014. november 7., péntek, 17:00

Épített környezetünk vadhajtásairól és visszáságairól mesél

Dr. Szalai András építész és művészettörténész.

Szórakoztató előadónkkal együtt
álmélkodhatunk a mindennapok kacagtató építészeti megoldásain.

 

Kincseskamrák, kincstárak ötvösremekei

2014. október 27., hétfő, 17:00

Téren és időn át eredünk használati tárgyaink nyomába a Magyar Nemzeti
Múzeum nagy tudású munkatársával. Kiss Erika három részes iparművészeti
sorozatának első programján a tárgyak reprezentációs szerepéről esik szó –
különleges, drága ajándékokról a középkortól napjainkig.

 

A világ egy fotóművész szemével

2014. október 9., csütörtök, 16:00

Kedves képeit hozza el nekünk Tóth József fotóművész, alias „Füles”. És persze
a fotókkal együtt fergeteges történeteit is. Kiderül, hogy a sokunk számára
emlékezetes Caola, Nivea, vagy Tehéntúró óriásplakátok alkotója mennyi
mással is gazdagította a magyar fotóművészetet pályája során.
 

 

Kalapok és morzsalapátok

2014. szeptember 26., péntek, 16:00

Meghitt kapcsolatban áll a régi tárgyakkal Tordai Hajnal, a Nemzeti Színház jelmeztervezője, aki műgyűjtőként egyben számos gyönyörű kalap, csipke, terítő, valamint morzsalapát és –kefe boldog tulajdonosa. Kreatív vendégünk és kedvenc tárgyai idézik a múltat ezen az estén.

 

Biedermeier stílusú bútorok

2014. szeptember 15., hétfő, 16:00

Mintegy fél évszázada foglalkozik műtárgyakkal Csörge Csaba galériatulajdonos, aki saját birodalmában, a Dárius Antikvitásban fogad bennünket. Régi történetek kelnek életre, és a szakértő segítségével megismerkedünk a biedermeier korszak osztrák, német és magyar stílusjegyeivel.

 

Elefántcsont az Esterházy-gyűjteményben

2014. június 26., csütörtök, 16:00

Az Iparművészeti Múzeum munkatársaként Szilágyi Mária műtárgy restaurátor elefántcsont faragványokat javít, egészít ki.

Jelenleg az Esterházy-család kincseinek romos darabjaival foglalkozik – erről az izgalmas munkáról mesél nekünk.

 

Luxuskardok

2014. május 28., szerda, 15:30

Magángyűjtők pompás díszfegyvereit állítja ki a Moró Antik galéria májusban. Kovács S. Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, a régi fegyverek avatott szakértője megidézi számunkra a kort, amikor ezek az arannyal, ezüsttel berakott, csillogó drágakövekkel ékesített díszszablyák fontos státuszszimbólumnak számítottak.

 

Az itáliai barokk festészetéről

2014. május 8., csütörtök, 16:00

Caravaggio neve sokaknak ismerős.   De vajon tényleg ismerjük?  Mitől válik egy festmény remekművé?   Mi jellemzi az itáliai barokk festészet nagyjait?   Vendégünk Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum főmuzeológusa

 

Drágakövek vonzásában

2014. április 28., hétfő, 16:00

Szikrázó szépség és kiváló befektetési lehetőség, amely elfér a tenyerünkben. Az értékes drágakő egy jól megtervezett ékszerben generációk közös kincse lehet. Tanuljunk meg eligazodni ebben a színes, csillogó világban! Vendégeink Burger István drágakőszakértő és Hári Anikó ékszerkészítő

 

Lipótvárosi kávéházak

2014. április 12., szombat, 13:00

Belvárosi barangolásra indulunk Saly Noémi várostörténésszel, aki a tőle megszokott fordulatos, életszagú stílusban idézi meg a környék egykori kávéházait és azok törzsvendégeit. Sétánk a Gresham-palotától a Szabadság kávéházig tart.

 

Hamis vagy eredeti?

2014. március 31., hétfő, 16:00

Biztosak vagyunk benne, hogy másik márciusi programunk témája is sokunk fantáziáját megmozgatja: arról mesél a Falk Miksa utca egyik műkereskedője, becsüs tanfolyamok kedvelt előadója, mire figyeljünk, hogy lehetőleg ne jussunk hamis műtárgyak birtokába.

 

 

Oszmán-török szőnyegek – SZŐNYEG KURZUS 3. rész

2014. március 17., hétfő, 17:00

Élvezetes szőnyeg-tanfolyamunk a végéhez közeledik: oszmán-török szőnyegekkel ismerkedünk márciusban. Ahogy eddig is, az előadás önmagában is élvezhető, tehát jöjjön bátran minden érdeklődő!

 

 

 

Szecessziós gyöngyszemek a Vajdaságból

2014. február 28., péntek, 17:00

Szabadkai városháza, Palicsi fürdő, Zentai tűzoltószertár - megannyi színes kincse a szecessziós építészetnek. Martinovic Kata művészettörténész, aki Ljubljanában végzett, majd Németországban doktorált a vajdasági szecesszióból, kedvenceiről mesél nekünk.

 

Születéstől a halálig – SZŐNYEG KURZUS 2. rész

2014. február 17., hétfő, 17:00

A nomád embert egész életében körülveszik, vándorlásai során kísérik a szőnyegei. A jurta berendezése, zsák a gabona, só, ruhanemű tárolására, lótakaró...

Pásztor Emese muzeológus élvezetes előadásában szó esik majd gyönyörű türkmén, iráni nomád és török yörük szőnyegekről.
 

 

Mesés keleti szőnyegek – SZŐNYEG KURZUS 1. rész

2014. január 27., hétfő, 17:00

Sokak kérése teljesül, amikor Pásztor Emese visszatér a Miksa Szalonba.

 

Irány London – aukció felsőfokon

2014. január 16., csütörtök, 17:00

Hogyan csinálják „a nagyok”? Kovács Dávid, aki évekig volt a londoni Sotheby’s aukciósház munkatársa, elmeséli nekünk

 

Fa Katótól Barbiig – kis babatörténelem

2013. december 13., péntek, 16:30

Karácsonyi összejövetelünket babák színesítik majd, Ákossy Eszter jóvoltából. 13-án hozzátok el Ti is kedves, régi babáitokat, ha szeretnétek, hogy szakember mondjon róluk véleményt, vagy csak megmutatnátok másoknak! Kellemes, karácsonyi hangulatban várunk Benneteket idei utolsó összejövetelünkön. Meglepetéssel is készülünk!
Mióta játszunk babákkal? Miből...

 

 

Különleges ékszerek a középkortól a 20. századig

2013. december 9., hétfő, 17:00

Kis ékszertörténettel lep meg bennünket Kiss Erika, akitől eddig is sokat tanultunk már. A Magyar Nemzeti Múzeum nagy tudású munkatársa 9-én lesz a vendégünk.
Ötvösremekek és drágakövek, amelyek...

 

 

A gyűjtés lélektana

2013. november 25., hétfő, 16:30

Miért gyűjtjük a tárgyakat? Olyasvalakivel beszélgetünk erről, aki amellett, hogy jogász és pszichológus, ráadásul műgyűjtő is...

 

A Zsolnay eozin nyomában

2013. november 13., szerda, 16:30

A színjátszó eozin máz világhírűvé tette a Zsolnay porcelángyárat. Nem véletlenül, hiszen Wartha Vince a gubbiói fémlüsztermáz évszázadok óta gondosan őrzött gyártási titkát fejtette meg. A találmány hátteréről, európai analógiáiról Vaja László porcelánrestaurátor és kerámiaművesség oktató mesél nekünk.

 

ART DECO bútorművészet

2013. október 25., péntek, 15:00

Konrád Miklós bútorszakértő, a Falk Art Fórum évek óta visszatérő előadója vezet be minket az 1925 és 1945 között virágzó stílus, az art deco világába.

 

Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai

2013. október 16., szerda, 12:45

Színek és fények a Magyar Nemzeti Galériában


Francia és magyar mesterek impresszionista (és posztimpresszionista) remekműveit tekintjük meg

a Magyar Nemzeti Galériában Plesznivy Edit művészettörténész, a nagysikerű kiállítás egyik kurátorának vezetésével.

 

Művészet vándorúton

2013. szeptember 30., hétfő, 15:00

Amikor az első angol építésznő a 18. században bájos zsánerképén dolgozott, vajon gondolta-e, hogy műve egyszer Magyarországra kerül?  Hozzánk keveredett művek kalandos útját követjük végig...

 

Nekem soha nem volt otthonom-Krúdy Gyula budapesti életének színterei

2013. szeptember 26., csütörtök, 14:00

Az író hajdani óbudai lakásának szobáiban ismerkedünk Krúdyval és az ő Budapestjével. Segítségünkre lesz ebben Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa,...

 

A Szecesszió gyöngyszemei

2013. szeptember 21., szombat, 13:00

Kulturális Örökség Napjai keretén belül, szeretettel meghívjuk

 

A Falk Miksa utca rejtelmei

2013. szeptember 21., szombat, 12:15

a Kulturális Örökség Napjai keretén belül szeretettel meghívjuk Önt,

 

NYÁRI SZÜNET

2013. július 30., kedd, 22:00

Köszönjük a Falk Art Fórum Baráti Kör egyre népesebb tagságának az egész éves érdeklődést, lelkesedést programjaink iránt!

Júliusban és augusztusban nyári szünetet tartunk, szeptembertől ismét izgalmas művészeti programokkal várunk mindenkit!
 
Kellemes, élményekben gazdag nyarat kívánunk minden kedves művészetbarátnak!
 
A FAF Baráti Kör szervezői

 

Ezüstgaléria – kortárs ékszerek

2013. június 26., szerda, 15:30

Kedves FAF Barátok!

A nyári szünet előtti utolsó programunkra invitálunk benneteket, ezúttal Budára. Ékszerekben gyönyörködni mindig öröm, hát még ha ifjú ötvösök kreatív munkáiról van szó. Ráadásul a neves gyűjtő, Spengler Katalin társaságában tölthetünk most el egy kellemes nyári estét.

Az ékszer különös tárgy. Gyönyörködtet...

 

 

NETSUKE – miniatűr japán faragványok

2013. május 23., csütörtök, 15:00

A keleti művészet iránt érdeklődők legkedvesebb japán tárgyai közé tartozik a netsuke – ez a fából vagy csontból faragott, miniatűr remekmű. De vajon mi volt a szerepe a régi japán hétköznapokban? Moró Lajos elmeséli, magángyűjtemények kincseiből rendezett kiállításának darabjaiból szemezgetve, majd  gyűjtőkkel  is találkozhatunk, akik beszélnek a gyűjtőszenvedélyükről.

 

Kortárs magyar fotográfia

2013. május 10., péntek, 14:30

Tímár Péter fotográfus nemrég nyílt kiállításának kapcsán ismerkedünk

napjaink magyar fotóművészetével, a fotók gyűjtésével a Képcsarnok Prestige Galériájában.

  A témába bevezet minket Csák Ferenc művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatója.

 

Kávéházi történetek

2013. április 27., szombat, 13:00

Belvárosi barangolásra indulunk Saly Noémi várostörténésszel, aki a tőle megszokott fordulatos, életszagú stílusban idézi meg a környék egykori kávéházait és azok törzsvendégeit.

 

Új utak a kortárs képzőművészetben

2013. április 19., péntek, 16:00

 

Értjük-e, értékeljük-e a kortárs művészek alkotásait?

Nagy T. Katalin művészettörténész sokoldalú szakmai tapasztalatára támaszkodva követjük a kortárs képzőművészet trendjeit a 60-as évektől napjainkig.

 

Művészettel az egészségért

2013. március 22., péntek, 16:00

Pálos Anna képzőművész és Sallai Ildikó iparművész a vendégünk. Ami mindenképpen közös bennük: az alkotás gyógyító erejét felismerve, művészetterápiával foglalkoznak. Szép hivatásuk műhelytitkait osztják meg velünk ezen a délutánon.

 

Habán kerámiától a porcelánig

2013. március 8., péntek, 16:30

A minőségi magyar kerámiaművesség kezdeteiről mesél nekünk Csupor István, a Néprajzi Múzeum főmunkatársa, számos témába vágó könyv szerzője és szakértője. Szó esik a híres habán kézművesekről, kalandozunk Holics, Tata, és más jelentős fajanszmanufaktúrák történetében, hogy végül eljussunk a hazai porcelángyártás megindulásáig.
Találkozunk a Miksa Szalonban (V. Falk Miksa utca 13. Fszt. 1. Moró)
Részvételi díj: 1500 Ft. A FAF Baráti Kör tagjainak a részvétel INGYENES! Tagsági kártya a program során váltható. További részletek a tagságról a www.falkart.hu oldalon, Baráti Kör menüpont alatt.
Kérjük, részvételi szándékát jelezze a falkartforum@gmail.com e-mail címen!
 

 

Egy műtárgybecsüs kalandjai

2013. február 26., kedd, 17:00

 

Hamvas őszibarack és mohamedánkék

2013. február 15., péntek, 10:00

 

New Look - Új sziluettek az európai divatban 1947-60 között

2013. január 24., csütörtök, 16:30

Ruhák, bizsuk és napszemüvegek a 40-es, 50-es évekből – a korabeli divatról Szeri Ákos, az Ómama Antik üzletvezetője és szakértője mesél nekünk. Gyűjteményének darabjai és vetített képek színesítik a beszélgetést.

 

Enteriőr a 18-19. századból

2013. január 19., szombat, 10:00

Szekreter titkos fiókkal, festmények és porcelán, szőnyegek és vitrintárgyak – a Dárius Antikvitás kincsei mind a 18-19. századot idézik. Csörge Csaba üzlettulajdonost, mai vendéglátónkat négy évtized gyűjtői tapasztalata avatja a galériás utca elismert szaktekintélyévé. 

 

Stílusos vendégvárás

2012. december 14., péntek, 16:00

Milyen legyen az ünnepi asztal, az ajándékok csomagolása, otthonunk karácsonyi díszei? Vendégünk Gulyás Judit textiltervező iparművész, enteriőrtervező,  a Stílusos vendégvárás című könyv társszerzője. 

 

Szentek szobrai

2012. december 5., szerda, 17:00

Középkori faszobrokról mesél nekünk Verő Mária művészettörténész, a téma neves szakértője. Megismerkedünk egy XVI. századi Szent Flórián szobor kalandos történetével. Szóba kerül majd egy Szent Miklós szárnyas oltár is, amely szintén Back Bernát szegedi malomtulajdonos gyűjteményéből származik. 

 

Kedvezmény a XVI. Antik Enteriőr Kiállítás és Vásáron!

2012. november 29., csütörtök, 09:00

2012. november 29 – december 2. 

Örömmel jelentjük, hogy Falk Art Fórum Baráti Kör tagsági kártyánkkal kedvezményes belépőt válthatunk a Néprajzi Múzeumban november 29. és december 2. között látogatható Antik Enteriőr Kiállítás és Vásárra. Tagjaink így 500 forintos kedvezménnyel, 1500 helyett mindössze 1000 forintért járhatják végig a régiségkereskedők standjait!
www.antikenterior.hu

 

Vászon és Internet – hol a művészet mostanában?

2012. november 22., csütörtök, 16:00

Kosaras Renáta festőművész a vendégünk
Mi a véleménye a kortárs művészetről egy lendületes, fiatal, ízig-vérig mai alkotónak? Kosaras Renáta fest, kiállítást szervez és blogot ír, miközben rádióműsort vezet, gyermeket nevel és jótékonykodik. Hogyan csinálja – és miért éppen úgy?
www.kosarasrenata.com

 

100 éves a Schiffer-villa

2012. november 10., szombat, 10:00

Gyönyörű szecessziós épületen kalauzol végig bennünket Kucséber Ervin tárlatvezető. Schiffer Miksa vasútmérnök egykori villájában sokáig irodisták tengették napjaikat, a szépen felújított ház jelenleg a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum otthona. Az idén 100 éves épület a Gresham-palota építőjének nevéhez fűződik, Vágó József alkotása. Ő tervezte annak idején a villa teljes berendezését, a bútorok gyöngyház-berakásaitól kezdve a majolikaburkolatokon át a falikarokig. 

 

Öreg mackó nem vén mackó

2012. október 24., szerda, 15:00

Kis medvetörténelem: játék mackók a kezdetektől napjainkig

Vajon melyik a világ legdrágább mackója? Honnan ismerjük fel a hamisítványt? Mi az a Titanic mackó, és mitől szerethető egy szerkezetes brummogó? Ákossy Eszter műtárgybecsüs régóta gyűjti a mackókat, tudja is sok titkukat. Többen a kedves, régi játékok közül el is kísérik őt a FAF Baráti Kör klubdélutánjára.Akinek pedig kedve van, hozza el saját mackóját! Eszter szívesen megnézi szakmai szemmel, és elmondja, amit tudni lehet róla. Az öreg mackókhoz fűződő családi történeteket persze csak a tulajdonos ismerheti – osszuk meg egymással ezeket is!

 

Szentendre rejtett kincsei

2012. október 14., vasárnap, 09:00

Sokan gondoljuk, hogy jól ismerjük Szentendrét – itt a lehetőség, hogy valóban megismerjük! Rappai Zsuzsa ős-szentendrei lakos, művészettörténész kalauzol bennünket rejtett utcákon, mesél különös történeteket szeretett városáról. A mintegy 2 órás séta során galériákba is bekukkantunk.

 

Hajdú Éva volt miniszteri biztossal a Seuso-kincsről

2012. szeptember 27., csütörtök, 16:00

A FAF Baráti Kör 2012. szeptember 27-én, csütörtök  18:00.-tól beszélgetést szervez Hajdú Éva volt miniszteri biztossal, akinek feladata a kincs visszaszerzésének előkészítése volt, s sok részletét ismeri ennek a hosszú és szomorú történetnek.

 

FAF Baráti Kör klubdélutánja

2012. szeptember 12., szerda, 15:00

Belelapozunk a frissen elkészült fesztiválújságba, a FAF Kurírba, beszélgetünk a megújuló FAF Baráti Körről, és megosztjuk egymással nyári élményeinket. Várunk mindenkit szeretettel, régi és új tagokat egyaránt, és azokat is, akik még csak tervezik, hogy csatlakoznak egy vidám, művészetbarát csapathoz!

 

Szentendre rejtett kincsei

2012. augusztus 25., szombat, 09:00

Sokan gondoljuk, hogy jól ismerjük Szentendrét – itt a lehetőség, hogy valóban megismerjük! Rappai Zsuzsa ős-szentendrei lakos, művészettörténész kalauzol bennünket rejtett utcákon, mesél különös történeteket szeretett városáról. A mintegy 2 órás séta során galériákba is bekukkantunk, majd ki-ki kedvére válogathat a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” nyárbúcsúztató fesztivál gazdag programkínálatából.

 

Vendégségben egy kerámiaművésznél

2012. augusztus 15., szerda, 13:00

Bukrán Edit kerámia tervezőművész fogad bennünket budai otthonában. A műhelylátogatás során különböző kerámiatechnikákkal ismerkedünk meg. A kertben megtekinthetjük az alkotó legújabb kerámiaszobrait is, amelyek annyira újak, hogy még kiállításon sem szerepeltek. 

 

A szecesszió sokfélesége

2012. július 23., hétfő, 14:00

Csodálkozzunk rá együtt a stílus sokféle megjelenési formájára a Magyar Szecesszió Házának múzeumában! Élményeinket kávéházi hangulatban beszéljük meg a múzeumlátogatás után. Vezetőnk Vadné Szakács Adél, a múzeum munkatársa.

 

Történelmi időutazás Kovács S. Tiborral

2012. július 5., csütörtök, 15:30

Történelmi időutazás a Nemzeti Múzeum fegyvertárának vezetőjével, aki a huszárfegyverekről és huszárharcmodorról mesél és bemutat néhány eredeti huszárkardot is. 

 

Japán műkincsek

2012. június 20., szerda, 15:00

Cseresznyevirágzástól a szamuráj kardig – Moró Lajos galériatulajdonos avat be minket a japán mesterek titkaiba.

 

Látogatás a Missionart Galériában

2012. június 13., szerda, 14:00

Tárlatvezetést tart a Magyar Grafikáért Alapítvány gyűjteményéből rendezett kiállításon Jurecskó László, művészettörténész, a  galéria  egyik  tulajdonosa

 

Aukció közelről a Nagyházi Galériában

2012. május 18., péntek, 14:00

Szakértő vezet végig bennünket a galéria árverési anyagán. Így május 22-én, 23-án és 24-én, a Nagyházi Galéria árverésén már tudni fogjuk, hogy mire érdemes figyelni egy aukción!

 

20. századi mesterek

2012. április 21., szombat, 09:00

A 101 éves, szecessziós épületben megbújó Haas Galériában a 20. századi festészet remek darabjai között kalauzol bennünket Haas János galériatulajdonos.

 

Kedvenc drágaköveim

2012. április 12., csütörtök, 13:00

Hári Anikó ékszerész varázslatos Falk Miksa utcai üzletében csillogó drágaköveket nézegetünk, miközben vendéglátónk arról mesél, mi minden inspirálja őt alkotásra.

 

Asztalneműk - régen és ma

2012. március 30., péntek, 16:00

Húsvétra készülődünk a Szecesszió Házának megújult kávézójában. A stílusos terítés egykori trendjeiről, étkészletekről, porcelánokról, ezüstökről Kiss Erikával, a Nemzeti Múzeum munkatársával beszélgetünk.

 

A fém bűvöletében

2012. március 8., csütörtök, 10:00

Látogatás a Wladis Galériában. Péter Wladimír ötvös, egyetemi tanár mutatja be az általa alapított ékszermanufaktúrát.