Zsolnay épületkerámiák aukciója a Nagyházi Galériában 2012. szeptember 22. 18.30 -kor

Nagyházi Galéria, 1055 Budapest, Balaton utca 8., telefon: (06 1) 475 6000, (06 1) 475 2090, e-mail: nag@nagyhazi.hu, honlap: http://www.nagyhazi.hu

2011 júniusában a Nagyházi Galéria rendezésében került sor az Iparművészeti Múzeum jótékonysági árverésére, ahol a híres Zsolnay Porcelánmanufaktúra épületdíszei, kültéri díszkerámia tételei kerültek aukcionálásra.

A tavalyi jótékony célú árveréssel kapcsolatos nagy érdeklődést és a rendezvény sikerét látva, a Nagyházi Galéria a Falk Art Fórum keretében újabb, a korábbihoz hasonló összetételű kollekciót kínál a gyűjtőknek és érdeklődőknek a ritka Zsolnay épületkerámiákból.

1895-ben Wlassics Gyula kultuszminiszter nagy horderejű döntést hozott, amikor elfogadta az Iparművészeti Múzeum tervezőinek javaslatát, hogy az előirányzott költségvetést megemelve a falakat és a tetőket a Zsolnay gyár pirogránitjaival és mázas kerámia plasztikáival díszítsék.

Ma, amikor a híres épület megújításán dolgozunk, csak a legnagyobb elismeréssel adózhatunk a részletek terén is zseniális tervezőnek, Lechner Ödönnek. Nemcsak a múzeumpalota épülete tanúskodik művészi nagyságáról, hanem azok a díszítésre szánt mázas kerámia művek is, amelyeket Lechner fantáziája alkotott és a Zsolnay gyár kemencéiben égtek kőkemény szobrászi formákká.

Az idők viszontagságai azonban súlyos nyomokat hagytak az érzékeny ornamenseken, s nem lehetett tovább halogatni a tetődíszek egy részének lebontását. Az Iparművészeti Múzeum szakemberei arra az elhatározásra jutottak, hogy az esztétikai értékeiket őrző épületkerámiák megőrzését azoknak a figyelmébe ajánlják, akik hajlandóak ezáltal a múzeum újjászületésének tervét anyagilag is támogatni.
Szeretnénk biztosítani az Iparművészeti Múzeum minden barátját és Lechner Ödön csodálóit, hogy a Nagyházi Galéria által szervezett árverés jótékony, nemes célt, a múzeum jövőjét szolgálja.

A tételek megtekinthetőek 2012. szeptember 10. és 22. között, az árverési katalógus letölthető ide kattintva (PDF formátum).

Az árverést 2012. szeptember 22-én, szombaton 18.30 órai kezdettel rendezzük.

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

 

A Nagyházi Galéria és az Iparművészeti Múzeum munkatársai

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza