Litkey György tárlat-előzetes, nyár-idéző Peterdi-remekmű, újabb klasszikus modern festmények

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

A XIII. Falk Art Fórumon, 2012. szeptember 22-én a Haas Galériába látogató közönség ízelítőt kap a
2012. október 17-én, szerdán 17 órakor nyíló LITKEY GYÖRGY festőművész (1907–1975) EMLÉKKIÁLLÍTÁSÁBÓL.
„Volt a magyar festészetnek egy elnyomorított, virágba szökkenni nem tudott iránya, melyet a Magyar Képírók Társaság név alatt gyülekező fiatal művészek vallottak magukénak a 30-as évek végén, a negyvenes évek elején. A Magyar Képírók Társasága a teljes elhallgattatás és mellőzés osztályrészét kapta. Litkey György a társaság egyik vezető művésze volt.
A Főiskolán Rudnay növendéke, majd annak elvégzése után néprajzi gyűjtőmunkát végez a miskolci múzeum megbízásából. Eszménye a Kodály-Bartók munkásság. Egész életét végigkíséri a Cantata profana szimbolikája. Maga is egy hasonló, szimbolikus nyelv kialakítására törekszik a festészetében.
Litkey György rajztanárként működött. Nem járt neki műterem, ilyen – olyan állami vásárlás. Tűrték, eltűrték működését. Élete vége felé hosszabb időket tölthetett fiai vendégszeretetét élvezve Amerikában és Belgiumban. Sokat dolgozott külföldön. – s végre, nagy sikereket aratott.  Belgiumban belga festőnek tartják.”
          - kivonat Kecskeméti Kálmán festőművész Litkey Györgyről írt összefoglalójából.
  A Remekművek - remek művek sorozat újabb műve kapcsolódik a kiállításához. A sorozat hetedik részeként bemutatásra kerülő Peterdi Gábor: Nyár (Summer I.) 1957 című festménye.
„Stílusát tekintve határán van a természet-ábrázoló, illetve absztrakt megfogalmazásnak, ami Peterdi Gábor műveire igen jellemző.”- írja Kecskeméti Kálmán festőművész.
Az újabb remekmű megtekinthető: 2012. október 8-ig.
Mindkét tárlat A Modern klasszikusok – klasszikus modernek VIII. című kiállítás keretében lesz látható. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is újdonságokkal bővül. A kiállítótérben a közönség elé kerül Göllner Miklós remek festménye, Czóbel Béla kiváló akt-rajza és találkozhatunk a XX. századi magyar festészet más meghatározó alakjaival is. Bemutatásra kerülnek többek között: Bálint Endre, Börzsönyi Kollarits Ferenc, Egry József, Gráber Margit, Klie Zoltán, Perlrott Csaba Vilmos, Ráfael Viktor Győző, Szántó Piroska és mások művei. Megtekinthető:.október 8-ig.
  Tárlatvezetésekkel is színesedik a program. A délután és az este folyamán két alkalommal is –17.30  és 19 órakor - tárlatvezető kalauzolja a közönséget a kiállításon.
A Haas Daléria Gangversenyén 18 órától Weszely Ernő harmonikázik és Linda Sue Moshier énekel.

Fotó: Litkey György: Kéregbetörés – 1972. olaj, vászon, 61x93 cm, j.j.l.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza