Utazás az ismeretlenbe…

Hári Anikó Ékszergaléria, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 14., telefon: (06 1) 312 0608, (06 20) 959 0938, honlap: https://www.harianiko.hu/

Makány Márta divattervező és Hári Anikó ékszerész ismeretsége a tavaly szeptemberi FAF-on kezdődött. A kémia egyből megvolt, nem csak a tervezők között, hanem az általuk tervezett ékszerek és ruhák között is.

A megismerkedés utáni találkozókon jött rá a két tervező, hogy nem csak gondolkodásuk hasonló, hanem a munkához és az általuk tervezett tárgyakhoz is hasonlóképp viszonyulnak. A mostani FAF-ra készült bemutatóval egy különleges utazásra invitálják a látogatókat.

Makány Mártát az élmények, az új és régi ismeretségek inspirálják a tervezés során. A világra való hihetetlen nyitottsága viszi előre és újítja meg rendszeresen. A ruhák megmunkálása, az anyagok továbbdolgozása és a különböző textúrájú és mintájú textilek vegyítése jellemzik az általa tervezett ruhákat, melyek bár egy kollekció részei, mégis egyenként is önálló életet élnek, saját történetük van.

Ahogyan a Hári Anikó által tervezett ékszereknek is. Anikó utazásai során nemcsak inspirációt és témákat gyűjt, hanem felhasznált drágaköveket és a különleges ásványokat is külföldi útjai során szerzi be. Mindig minden darabban mást lát meg, és hiszi, hogy minden kőnek saját története, titka van.

A mostani bemutatóval a tervezők megpróbálták a történeketek közös útra terelni, ebből születettek meg a FAF-on is látható ruha-ékszer párok.

Minden nappal egy ismeretlen utazásra indulunk. Minden napban és minden életben ezernyi lehetőség és ezernyi rejtély rejlik, ahogy a tárgyakban, a kövekben is, melyek magukban rejti az elmúlt évezredek minden titkát. Egy dolog azonban nem változik: a tárgyakat, legyenek azok ékszerek vagy ruhák az ember személyisége tölti meg élettel és teszi őket saját önmaga élete és története részesévé.

Utazzon egyet Makány Mártával és Hári Anikóval az ismeretlenbe, a titkok és a mélységek  felfedezése által.

1. Rétegek találkozása

 

A gyűrű alapját adó turmalintűs hegyikristállyal „díszített” kő Indiából származik. A turmalintűk évezredeken át együtt növekedtek az anyakőzettel. A rétegek egyszerre feszítik és egyszerre zárják harmóniába az ékszert.

A 2012-ben a divat a rétegekről szól: egymást kiegészítő ruhadarabok zárják egységbe a megjelenést.

2. Sziget

 

A hegyikristály kőben lévő réz-klorid zárványok szigeteket képeznek a végtelen felületen.
A végtelenséget szimbolizáló hegyikristály felület a természet egyszeri és megismételhetetlen csodája.
A végtelen tenger hullámai és az élet örök körforgása ihlették a Makány Márta ruhát, melyet tökéletesen egészít ki ez a hegyikristály medál, színt véve az ezüst-fekete felületbe.

3. Találkozás

 

A nyakék végső formáját fél év alatt érte el. Ritka, ha egy ékszer ilyen hosszú ideig formálódik.
A nyakéket különböző formájú és színárnyalatú citrin kövekből, valamint apró smaragd, rubin és zafír kövek alkotják. A tökéletes végeredményhez tökéletes kombináció kellett. Nincs ez másképp a Makány Márta ruhánál sem: az első látásra egymással ütköző minták a végén egységet alkotnak.

4. Föld és ég

 

Föld és Ég. A végtelen kékség és a barna megnyugtató ereje párosul az ékszeren, míg a ruha az Ég és az égiek hatalmát zengi. Az aszimmetrikus, félvállas ruha a római kort idézik, a divat egyik örök forrását.

5. Formák

A formák végtelen világába utaztat minket egy a gyűrű és ruha páros.
Az ékszer szögletes formái tökéletes kiegészítései a pliszé ruhának, mely egyszerre vonalas és hullámzóan kerek.

6. Virágos mező

 

Virágos mezőre emlékeztet a hegyikristály gyűrű, ezért tökéletes kiegészítője a virágos mező ihlette a Makány Márta estélyi ruhának, melynek csipke felső részén textil virág applikációk találhatók. A ruha üdeséget és optimizmust sugall, a gyűrű ereje és energiái pedig feltöltik viselőjét. 

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza