Amerika Budapesten

Goldbach Galéria és Kereskedőház, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 32., telefon: (06 20) 311 40 03, e-mail: antikgoldbach@antikgoldbach.hu,

Különleges ajándék az Egyesült Államokból, a nagykövetség közvetítésével Budapest polgárainak a megvételre kínált szimbolikus jellegű „szabadságharcos” lovas csoport. Diadalittas győzelemi kiáltás mozgalmas, dinamikus megfogalmazásban.

Frederic Remington Sackrider híres amerikai szobrászművész egyik leghíresebb alkotását, a „Kirohanás a rozsültetvényről” ” Off the Range (Coming Through the Rye)”-t, 2012. szeptember 22.-én, a Falk Art fórumon árverezésre bocsátja a Goldbach Kereskedőház.

Frederic Remington 1861. október 4-én született az Amerikai Egyesült Államokban. Remington számos művészeti alkotóággal foglalkozott, ezek között említhetjük a szobrászatot, a festészetet, valamint az illusztráció művészetét is. A XIX. század utolsó éveiben különösen nagy figyelmet szentelt a Western, valamint a cowboy, amerikai indián és lovassági témáknak. Ez ihlette meg a művészt a Goldbach Kereskedőházban megtekinthető és a Falk Art Fórum délutánján árverezésre bocsátandó mű megalkotására. A hárommillióra becsült műnek féláron kezdődik a licitje.

A Goldbach kereskedőház által bemutatott szobor általános ismertetője:

Teljes neve: Off the Range (Coming Through the Rye)

Alkotás dátuma: 1902                                             

A szobor teljes mérete: 74 cm x 54 cm (28 ¼” x 28”)

Teljes magassága: 74 cm

Anyaga: Bronz

Technika: bronzöntés                               

Az alkotás többi darabja megtekinthető még, a Courtesy of Corcoran-ban; a Gallery of Art-ban, Washington, D.C.;  Museum Purchase-ban.

Remington, Amerika egyik legnagyobb tehetségétől, nagy mennyiségben maradt ránk szobrászati alkotás, festmény, és sok valós vagy kitalált történet és illusztráció. Az Ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a cowboyok Észak- Amerikában nemzeti hősök lettek! Minden ilyen témájú szobrászati alkotása hozzájárult ehhez az erőfeszítéshez. Ezek a figurák merészséget, bátorságot és kitartást sugároznak magukból. A szobor négy vágtató lovon ülő figurából tevődik össze. A figurák, a cowboyokra jellemző pozíciót veszik fel, vagyis pisztolyukkal, az ég felé lövöldöznek, miközben a riadt lovak vágtatnak. Remington pompásan kifejezi a művén keresztül ezt a mozdulatsort, valamint annak átélését és hangulatát. Az egészen apró részletektől kezdve, pl. a ruhák mozgása vágtatás közben, kifejezi a száguldás jellegzetes momentumait. Érdekessége az alkotásnak a figurák arckifejezése, mely egyfajta élvezetet és a lövöldözés közbeni izgalmat, valamint a siker örömét tükrözik.                                                                             
Remington-nak a tervezésnél nagyon figyelnie kellett, hogy a megfelelő számú földet érő lábak stabil alapot biztosítsanak az egész kompozíciónak.

A szobor együttes további szemlélése közben még újabb és újabb lélegzetelállító technikai és esztétikai megoldásokban gyönyörködhetünk.

Az érdeklődőket és a vásárolni szándékozókat is szeretettel várjuk galériánkban.  

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza