Bujanovics Régiségbolt

Bujanovics Régiségbolt, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 18-20., telefon: (06 1) 331 3982, e-mail: bujanovics@antikeduard.hu, honlap: http://www.antikeduard.hu

A FAF történetében először kerül megrendezésre fotótörténeti kiállítás.  A teljesség igénye nélkül összeállított tárlat bemutatja, miként alakultak a fotográfiai eszközök az elmúlt 150 év alatt, hogyan változott a felvételkészítés technikája, valamint azt is, hogy a korszakalkotó találmányok egy része magyar nevekhez kötődik.

A kiállítás fő darabja egy Gamma Duflex, amelyet Dulovits Jenő 1943-ban szabadalmaztatott és 1948-ban mutatott be, mint a világ első kisfilmes tükörreflexes fényképezőgépét. Miután a gép külföldön is széles körű érdeklődést váltott ki, a gyártását szovjet nyomásra 1949-ben felfüggesztették. Ez idő alatt kb. 500 darab készült és került forgalomba. A mai napig a világ egyik legértékesebb fényképezőgépe.
A 19. századi favázas fényképezőgépek mellett megtekinthetőek lesznek a múlt század eleji kihuzatos (harmonikás) gépek (Ica, Clack, Voigtlander),  a II. világháborús távmérős (Leica, Contax) masinák, a legendás tüköraknás fényképezők (Rolleiflex), és az 1950–1960-as évek tükörreflexes mechanikai csodái is.

A kiállítás anyagát Láposi Balázs és Ifj. Fehér Vilmos magángyűjteményéből rendezik – a fényképezőgépek egy része a helyszínen meg is vásárolható.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza