Humorral egymás közt – Szentendrei művészek portrékarikatúrái

Szentendrei Művészetmalom Képzőművészeti és Kulturális Központ‎, 2000 Szentendre, Bogdányi utca 32., telefon: (06 26) 301 701, honlap: http://www.muveszetmalom.hu

A szentendrei Ferenczy Múzeum immár második alkalommal vesz részt a FalkArt fesztiválon, ezúttal is rendhagyó módon – egy műtárgyszállító kamionban – mutatja be a szentendrei képzőművészet gyöngyszemeit.

A kiállítás két nagyobb egységét a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága – Ferenczy Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatott művészi portrékarikatúrák és kortárs művészek egymásról készített vagy éppen saját magukat karikírozó arcképei alkotják.

A művészi portrékarikatúra távol áll az utcai karikatúrarajzolás vagy a politikai ízű  gúnyrajzok eltúlzott stílusától. A jellemábrázolás egy fajtája, amely a modell külső ismertetőjegyeiből, jellegzetes viselkedéséből vagy éppen jelleméből indul ki. Ezekre a tulajdonságokra irányítja rá a figyelmet, tükröt tart, hogy szórakoztasson vagy megnevettessen.

Vajon hogyan látta Ferenczy Károly a politikus Teleki Pált, vagy Czóbel Béla pályatársai közül Kassák Lajost, Berény Róbertet, milyen volt a mindig mosolygó Tihanyi Lajos a fiatal párizsi festőnövendékek szemével, és miképpen jellemezték egymást a nagy társasági életet élő Szentendrei Művésztelep egykori bohém művészei.

Ezekre találhatunk példákat a rendhagyó kamionkiállításon, ahol együtt láthatók Ferenczy Károly, Czóbel Béla, Kmetty János, Ilosvai Varga István, Jeges Ernő és a kortársak közül Bihon Győző, Bozsó Zsuzsa, Farkas Dani, Juhász Gergő, Kecskés Robin, Lukács Tibor és Végvári Tamás alkotásai.

A kiállítás mellett múzeumpedagógiai foglalkozással várják 16-tól 19 óráig a vállalkozó kedvű kicsiket és nagyokat, akik karikatúrát készíthetnek önmagunkról.

„Túl kicsi vagyok, de a füleim nagyok. 
Az alkatom olyan izé.”  
Bon-bon együttes: A szexepilem

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza