Ritka próbaveret gyűjtemény

Seres Karát, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 18., telefon: (06 20) 485 2000, e-mail: sereskarat@gmail.com, honlap: http://www.sereskarat.hu

A próbaveret olyan érme, melyet a pénzverés során a verőszerszámok kipróbálására, a pénzverés során alkalmazandó nyomás beállítására, illetve bemutatási célokra vernek. A próbaveretek szinte mindenben megegyeznek az érme végleges változatával. A próbavereteket rendszerint megsemmisítik, esetleg a pénzverde, a kibocsátó bank vagy múzeum gyűjteményébe, illetve gyűjtőkhöz kerül belőlük. A próbavereteket többnyire kis példányszámban verik, forgalomba pedig egyáltalán nem kerülnek, így tartásfokuk többnyire kiváló; mindezek miatt a gyűjtők körében igen keresettek, numizmatikai értékük a forgalmi érméét több nagyságrenddel meghaladhatja. Magyarországon a közelmúltig 50 darab próbaveretet készítettek minden forgalmi és emlékérméről, később ez fokozatosan 3 darabra csökkent. A forgalomba végül nem kerülő érmék vereteit tervezetnek nevezi a hazai szaknyelv. Ezekből is kerül néhány igen ritka darab kiállításra.

A modern magyar pénzverésben pontosan elhatárolható a próbaveret fogalma: a forgalomba kerülés előtt vernek néhány darabot, melyek egyedül egy megkülönböztető feliratban térnek el a kibocsátott érmétől, tehát kivitelük színvonalában és anyagukban még nemesfémpénzek esetén is megegyeznek a végleges pénzzel.

A Galéria egy 77 darabból álló próbaveret gyűjtemény állít ki, mely a magyar pénzverés történetének 1970-80-as éveiből ad ízelítőt. Mindemellett még számos egyéb ezüst és arany, magyar ill. külföldi érem lesz kiállítva ezen az estén.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza