Sétabotok könyve

Bujanovics Régiségbolt, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 18-20., telefon: (06 1) 331 3982, e-mail: bujanovics@antikeduard.hu, honlap: http://www.antikeduard.hu

A sétabot – mondhatjuk – ma ismét reneszánszát éli. Nemcsak gyűjtők keresik, hanem a séta részévé is vált, ahogy nagyapáink korában is egykoron. Öröm kézben fogni, szép anyaga, kidolgozásának mívessége miatt. A sétabotnak igen sok változata készült, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig. Ami a bot fejét illeti – szinte felsorolhatatlan, mi mindent ábrázolhat, s mi mindent rejthet ez a nagy műgonddal készült „fogó”.

Bujanovics Eduárd műkereskedő, gyűjtő két éve jelentette meg azt az impozáns albumot, amely több mint 400 sétabotot mutat be. A kétnyelvű – magyar és angol – kiadvány a Nemzeti Múzeum és a Petöfi Irodalmi Múzeum, valamint 20 magángyűjtő anyagát ismerteti sok-sok képpel és magyarázó szöveggel.

A könyv annyira sikeres volt, hogy a szerző bővített kiadását tervezi az újonnan beszerzett 150–160 új bottal bővítve. A FAF napján az érdeklődők megtekinthetik az új szerzeményeket. Ezek az ezüst-, és elefántcsont faragványokkal díszített, 18–19. századi sétabotok eddig nem voltak publikálva.

A gyűjtés még folytatódik. Ha valakinek még lapul a szekrénye mélyén sétabot, vagy őríz szép példányt értékes családi ereklyeként, Bujanovics Eduárd szívesen fogadja azt új könyvéhez.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza