Újraértelmezett hagyomány - Varga-Welther Júlia festőművész kiállítása

Rocaille Antikvitás, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 22., telefon: (06 1) 312 6883, e-mail: matheerika62@gmail.com,

Az erdélyi származású, de 1984-től Ausztriában élő Varga-Welther Júlia témái és műfajai alapvetően hagyományosnak mondhatóak. Mégis a rendszerint szociológiai, környezeti, viselkedés-lélektani, művészettörténeti vagy mitológiai összefüggésrendszerben tálalt és vizsgálható csendéletei, portréi, aktjai, vallásos témái és újabban misztikus hangulatokkal, titokzatos jelenetekkel és sejtetett mélytudati szimbólumokkal, itt-ott álomszerű fantázialényekkel „megtűzdelt” tájképei, valamint legújabban a magyar történelem egyes (megint csak népi-mitológiai hálóba helyezett) kultikus figurái a meglepetés erejével hatnak ránk.

Figurális szemléletétől tehát távol áll a technikai és formai konzervativizmus. Művészeti hitvallásának és módszerének leglényegesebb vonása éppen az, hogy a távolságtartás és az elidegenítés titokzatos eszközei által új megjelenési lehetőséget biztosít ábrázolt tárgyának. Így nemcsak a képelőállítás folyamatát, de annak végeredményt is ritualizálja, sőt, alapvetően reális szemléletű műveit a csoda és a csodálat érzékeny médiumává avatja.

Megnyitó: 2014. május 17., 15:00. A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író. Tárlatvezetések a művész jelenlétében: 17 és 19 órakor.

 

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza