Élek! - Új képek, erdélyi emlékek. - Gábriel Ajna kiállítása

MissionArt Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30., telefon: (06 1) 302 8587, fax: (06 1) 301 0195, e-mail: budapest@missionart.hu, honlap: http://www.missionart.hu/

Gábriel Ajna: A kert

Az utóbbi években már harmadszor rendezünk kiállítást galériánkban Gábriel Ajna műveiből, amelynek szomorú aktualitását a 2011 novemberében bekövetkezett súlyos betegsége adta. Még az év decemberében, szinte életmentő jelleggel Ajna beleegyezése nélkül állítottuk ki egy galéria megrendelésére készült 20 darab, kisméretű, négyzetes képét és a korábban készült festményeit. Ennek a kiállításnak a sikere és Ajna javuló állapota adta azt az ötletet, hogy 2012 nyarán a képei mellett a barátai és művésztársai képeit is bemutassuk. Ez alkalomból a művészek nagylelkűsége és segítő szándéka nyilvánult meg abban, hogy képeik bevételét Ajna gyógyítására ajánlották fel. Ezen az alkalmon már a művésznő is részt vett a szavakat nehezen formálva, de annál nagyobb lelkesedéssel és örömmel. A kiállított művek eladásából befolyt összeg nagyban segítette, hogy a betegsége alatt semmilyen támogatásban és semmilyen jövedelemmel nem rendelkező művész gyógyíttatását tovább folytassák. Ennek is eredménye az, hogy ma már Ajna újra alkot, ami számára egyértelműen a festészetet jelenti, és műveivel újra a közönség elé kíván lépni.

Most készült kisméretű festményein rekonstruálni kívánja a 2011-es kiállításunk anyagát, természetesen a 2014-es állapotának megfelelően, amely azt is jelenti, hogy nagyméretű képek elkészítése még meghaladja képességeit és erejét, ezért a kiállítás kiegészül a 2000 és 2009 között, hosszabb erdélyi tartózkodásai során készült festményekkel, amelyek között tájképeket, enteriőröket és a mindennapi élete szereplőit örökítette meg.  

Gábriel Ajna: Porcelánfigurák VIII

A kiállításon körülbelül 40 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek közül egyet a galériánkban 1000 forintos áron vásárolható tombola tulajdonosai között fogunk kisorsolni.

Ajna gyógyulása nagyon jó példa az alkotásnak, mint gyógyító erőnek az illusztrálására, ugyanis állapotában akkor állt be az első komolyabb javulás, amikor még kórházi ellátása során elkezdett rajzolni. A mostani kiállítás képei arról tanúskodnak, hogy reményeink szerint a gyógyulásához vezető út célegyenesébe érkezett.

A kiállítást Ajna mestere, Gaál József festőművész nyitja meg a Falk Art Fórum keretén belül, május 17-én, 17 óra 17 perckor.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza