30 év - 200 aukció: jubilál a Nagyházi Galéria

Nagyházi Galéria, 1055 Budapest, Balaton utca 8., telefon: (06 1) 475 6000, (06 1) 475 2090, e-mail: nag@nagyhazi.hu, honlap: http://www.nagyhazi.hu

A Nagyházi Galéria és Aukciósház többszörös jubileumot ünnepel idén: az 1984-ben megnyitott régiségkereskedés 30 éve működik, az aukciós házzá bővült üzlet a 200. árverését rendezi májusban. Ez alatt a 30 év alatt a hazai és külföldi gyűjtők öröme és nagy érdeklődése mellett a galéria közel 200 000 festményt és műtárgyat árverezett sikerrel. Az illusztrált 200 katalógus megkerülhetetlen forrása a hazai gyűjtéstörténeti és művészettörténeti kutatásoknak.

A galéria folyamatos, megbízható piaci jelenlétének záloga az alapító, Nagyházi Csaba személye, aki szenvedélyes gyűjtőként és kereskedőként a rendszerváltás után újra éledő magyar műkereskedelem formálásában meghatározó szerepet játszott. Közreműködésével számos régi – különösképpen néprajzi - gyűjtemény vált ismertté, és jelentős magyar és egyetemes művészeti alkotás került hazai múzeumi gyűjteménybe. A jubiláló galéria ezeket a hagyományokat folytatva állította össze jubileumi aukciójának anyagát, lehetőséget adva a kiemelkedő minőségű és rendkívüli tárgyak mellett a kisebb értékű, de finom gyűjtői műfajok, a kisművészetek szerelmeseinek.

Magyarországon kizárólag a Nagyházi Galéria foglalkozik a régi mesterek műveivel. A 200. aukció kiemelkedő darabja Simone Pignoni Alexandriai Szent Katalin misztikus eljegyzése című festménye, mely a legendás Nemes Marcell gyűjteményből származik. A 19. század festészeti anyagából kiemelkedik  Giovanni Segantini Magyarországon ritkán előforduló, kisméretű Virágcsendélete, illetve a kultúrtörténeti szempontból jelentős Barabás Miklós Kovács Pál színművészt és színházigazgatót ábrázoló, 1845-ben festett portréja.

A 20. századi festmény anyagot Rippl-Rónai, Basilides Barna, Thorma, Rudnay, Kádár Béla, Vaszary, Pekáry, Scheiber, Csók István, Perlmutter Izsák neve fémjelzi, melynek különleges darabja Vaszary János korai Hátaktja.

A változatos műtárgy anyagban kisméretű barokk puszpáng szobrok, 18-19. századi csiszolt üvegpoharak, reneszánsz bútorok, 18. századi fajanszok, empire és biedermeier kandalló órák mellett aukcionálásra kerülnek magas művészi színvonalú ezüsttárgyak és ékszerek.

A jubileumi aukció május 27-én, 28-án és 29-én lesz, kiállítása május 17. és 25. között tekinthető meg a Nagyházi Galériában (1055 Bp., Balaton u. 8.).

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza