Fotótárlat-premier, Márffy Csinszka-képe a Remekművek sorozatban

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

A Haas Galéria első fotókiállítását rendezi a XIV. Falk Art Fórumon.

A Fotóművészek – művészfotók sorozat indításával Kecskeméti Kálmán művészportréiból nyílik kiállítás Kölcsönkért arcok címmel. A bemutatott képek között szerepel Bella István, Deák László, Marsall László, Pege Aladár, Vas István fotója. Kecskeméti Kálmán a felejtés ellen fotózik. Amnéziás országban élünk: mindenkit gyorsan elfelejtenek. Vannak, akiket még életükben, de a halál után mindannyiunk osztályrésze a feledés lesz. Egyes vidékeken az a mondás járja, az emlékezés addig tart, míg a fakereszt el nem korhad a temetőben.

A fotó nem korhad el, még ha nem is örökkévaló, mint a márvány. Remélhető, hogy az arra érdemes arcok az időben felértékelődnek és felejthetetlenné válnak. Ebben szeretne segítséget nyújtani ez kis kamaratárlat- írja Kecskeméti Kálmán festőművész. A Haas Galéria  eddig is az értékek mentése érdekében alakította programját – gondoljunk csak a Merítés a KUT-ból c. kiállítás-sorozatára. A mostani első fotókiállítás ezért illeszkedik a Galéria koncepciójához.

Megtekinthető: 2014. június 7-ig.

Márffy Ödön: Csinszka - olaj, vászon, 51x41 cm, j.j.l. Márffy Ödön - mgt.

A Remekművek - remek művek című sorozat nyolcadik részeként újabb művet mutat be a Haas Galéria. Ez alkalommal Márffy Ödön: Csinszka  című művét tekintheti meg a közönség a sorozat keretében. Márffy felesége és múzsája, Csinszka jellegzetes külső karakterjegyei: bubifrizurája, tágranyílt kék szemei, melyek rendkívüli intelligenciát sugallnak. Fitos orra szinte az összes róla készült portrék sajátossága, ahogy a képünk esetében is így van. Összetett személyiségére utalnak azonban dacosan összezárt ajkai. A festmény stílusjegyeiben a háború előtti Nyolcak időszakához kapcsolódik, tehát a konstruktív tájfelfogást, az egységes színfoltokat, az erős kontúrozást, illetve a fény forma szilárdító kezelését mutatja -- írja Kopócsy Anna művészettörténész. A festmény az elmúlt években több kiállításon szerepelt, legutóbb a debreceni MODEM-ben.

Mindkét tárlat A Modern klasszikusok – klasszikus modernek X. című kiállítás keretében lesz látható. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is újdonságokkal bővül. A kiállítótérben a közönség elé kerül Farkasházy Miklós remek festménye, és találkozhatunk a XX. századi magyar festészet más meghatározó alakjaival is. Bemutatásra kerülnek többek között: Bálint Endre, Bene Géza, Bolmányi Ferenc, Börzsönyi Kollarits Ferenc, Göllner Miklós, Gráber Margit, Klie Zoltán, Ráfael Viktor Győző, Rozsda Endre, Szántó György, Szántó Piroska és mások művei. Megtekinthető:október 6-ig.

Tárlatvezetésekkel is színesedik a program, a délután és az este folyamán két alkalommal is, 17.30  és 19 órakor.

A Haas Daléria gangversenyén 18 órától Weszely Ernő harmonikázik

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza