HOMMAGE Á BENE GÉZA – MESTER ÉS TANÍTVÁNYA GRAFIKÁI

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

Kádár Béla Mulatozók-képe a Remekművek sorozatban

Az idén 20 éves Haas Galériában Bene Géza - és tanítványa - Kecskeméti Kálmán grafikáiból nyílik kiállítás.

 

115 éve született Bene Géza a XX. századi magyar konstruktív festészet egyik kimagasló alkotóművésze és 55 éve immár, hogy elhunyt. Bár művei megbecsült szereplői a galériák árveréseinek, grafikai munkái kevéssé ismertek. Pedig az életmű fontos részét jelentik rajzai és akvarelljei, s ezek ismerete segít megérteni ezt a gazdag életművet. A Galéria célja ezzel a kiállítással, hogy felhívja a figyelmet a képgrafika kissé mostohán kezelt műfajának fontosságára és újraértékelésére.

Kecskeméti Kálmán, Bene tanítványa, egy személyben festő is, fotós is, az itt kiállított képek tanúsága szerint is szemléletes példát nyújt az érett, egyéni látásmód erejéről és hatásosságáról. Egyszersmind igazolja a festői szemlélet és tapasztalat e téren is termékenyítő hasznát. A most kiállított rajzaival tiszteleg mestere előtt. Megtekinthető: 2015. június 13-ig.

A Remekművek - remek művek sorozat újabb műve kapcsolódik a kiállításához. A sorozat kilencedik részeként Kádár Béla: Mulatozók című művét tekintheti meg a közönség. A berlini Der Sturm Galéria sikeres kiállítójaként Kádár Béla a késő-expresszionista képzőművészeti irányzat nemzetközi vonulatához kapcsolódott. A Mulatozók című gouache, akvarell kompozíciója egyik legkorábbi un. "sturmos" képei közé tartozik. Itt jelennek meg először a falusi utcák dülöngélő házai, a vidéki emberek stilizált figurái. Képünkön a kissé kapatos legény esetlensége és az aggodalmas asszonyságok imbolygó kísérete jellegzetes vidéki jelenetet mutat. A népművészet ihlette rusztikus ábrázolás darabos formái és naiv kifejezésmódja hiteles képi megjelenítést, erős vizuálist eredményezett. A neo-primitív képzőművészeti látásmód szándékosan nehézkes alakzatokkal, szinte a gyerekrajzokra emlékeztető leegyszerűsített motívumokkal érzékeltette a falusi élet földközeli valóságát. Kádár Béla könnyed festéstechnikája és dekoratív színhasználata kivételesen összefogott, mozgalmas kompozíciót eredményezett- írja Gergely Mariann művészettörténész.

Mindkét tárlat a Modern klasszikusok – klasszikus modernek XI. című kiállítás keretében lesz látható. A folyamatosan változó kiállítás ezúttal is újdonságokkal bővül. A kiállítótérben a közönség elé kerül Farkasházy Miklós remek pasztellje, és találkozhatunk a XX. századi magyar festészet más meghatározó művészeivel is. Bemutatásra kerülnek többek között: Bálint Endre, Bolmányi Ferenc, Duray Tibor, Göllner Miklós, Klie Zoltán, Ráfael Viktor Győző, Scheiber Hugó, Rozsda Endre, Szántó György, Szántó Piroska és mások művei. Megtekinthető: október 6-ig.

Tárlatvezetésekkel is színesedik a program. 17.30 és 19 órakor.

A Haas Daléria Gangversenyén 18 órától Weszely Ernő koncertje.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza