ZENE ÉS MŰVÉSZET A NAGYHÁZI GALÉRIÁBAN

Nagyházi Galéria, 1055 Budapest, Balaton utca 8., telefon: (06 1) 475 6000, (06 1) 475 2090, e-mail: nag@nagyhazi.hu, honlap: http://www.nagyhazi.hu

A Nagyházi Galéria a Falk Art Fórum rendezvényének keretén belül a korábbi hagyományokhoz híven a tavaszi nagy aukciójának kiállítási anyagával szerepel. A változatos tematikájú anyagban ez alkalommal is nagy hangsúllyal szerepelnek az antik festmények, amelyek közül említésre méltók az egykori legendás műgyűjtő és műkereskedő, Kovács Dezső gyűjteményéből árverésünkre kerülő remekművek. Ezek között az 1981-es Válogatás magyar magángyűjteményekből c. kiállításon utoljára bemutatott Joos van Craesbeeck (1606 k. - 1660 k.) Kálvária című képe és egy 17. századi flamand mester Szent prédikációja című kitűnő műve a legfigyelemreméltóbb. Kovács Dezső több száz darabból álló gyűjteményének javarészét évekkel ezelőtt elrabolták, ezért is különleges esemény, hogy az örökösök tulajdonából ezek a darabok most a nagyközönség elé kerülhetnek. A régi mesterek alkotásai között a brüsszeli David van Heil (1604-1662) Téli tájképe és a holland arany évszázad népszerű finomfestőjének, Caspar Netscher (1934- 1684) hágai mesternek különleges témájú művére – szerelmi bánatban szenvedő fiatal hölgy orvosi vizsgálata - hívjuk föl az érdeklődők figyelmét. A régi magyar mesterek között Ligeti Antal (1823 – 1890) Albánói asszony című képe számíthat nagyobb figyelemre, mely a jeles drámaíró, a magyar nyelvű színjátszás megteremtésének élharcosa, Rákosi Dezső gyűjteményéből származik.

A gyűjtőknek külön csemege az a több mint húsz darabból álló ikon-gyűjtemény, melyek között kisebb méretű úti ikonok és gazdag kidolgozású fémborítással, okláddal díszített darabok is szerepelnek.

A harmadik napon fajanszok, porcelánok, bútorok, órák, szőnyegek mellett fegyverek, keleti tárgyak, ezüstök és ékszerek kerülnek kalapács alá. A 17.-18. századi itáliai és spanyol fajansz albarellok és dísztálak mellett igazi reklám darab az a madár alakú, jelzett edény, amely az 1743-ban Mária Terézia férje, Lotharingiai Ferenc által alapított holicsi manufaktúrában készült. Párdarabjai a tatai Kuny Domonkos Múzeumban és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében találhatók.

A bútorok közül kiemelkedő méreténél fogva is egy több mint négy és fél méter hosszú, impozáns sekrestyeszekrény, illetve egy 1700-as években készült, faragott díszítésű női írószekreter. Az apróbb műtárgyak közül figyelemre méltó az a bécsi bronz kisplasztika, melyet a bécsi manufaktúra alapítója, Franz Xaver Bergmann jelzett.

A műtárgy anyag keretén belül kerül sor Vukán György Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas zongoraművész és zeneszerző hagyatéki anyagának jótékonysági árverésére, melynek bevételét Horgas Eszter fuvolaművész ifjú zenei tehetségek támogatására ajánlott fel. A nemzetközi hírű zenész személyes tárgyai bizonyára nem csak a műtárgygyűjtőket ejtik rabul, hanem azon dzsesszrajongók figyelmét is felkeltik, akik szeretnék a művész egy-egy emléktárgyát hazavinni.

A Falk Art Fórum színes programjai között érdemes ellátogatni a Nagyházi Galériába.

17 órakor dr. Kiss Erika művészettörténész ezüsttárgyakról szóló előadására, 18 órakor Horgas Eszter fuvolaművész és fiatal, tehetséges tanítványai koncertjére, 19 órakor pedig Kenessei András előadására a műkereskedelem üzleti bizalmáról.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza