FEJ VAGY ÍRÁS

Wladis Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 13., telefon: (06 1) 354 0834, e-mail: info@wladisgaleria.hu, honlap: http://www.wladisgaleria.hu/

Érmek, érmék, plakettek

 

Kockázatos vállalkozás érmeválogatást kiállítani tudván, hogy a múzeumjárók nagy része szapora léptekkel halad át az érmekabineteken. Érthető, hiszen nem értik a nyelvét, nem hallják a hangját ezeknek az apró tárgyaknak.

Rendeltetésük igencsak szerteágazó, és a különböző funkciók eltérő plasztikai dialektusokat alakítottak ki.

Más nyelvet használ az állami hiteles csereeszköz, a pénz, mást a zarándokhelyek szimbolikáját terjesztő megszentelt kegyérmek, másként deklamálnak az uralkodók, hadvezérek és egyéb nobilitások nagyságát hirdetők, és másképpen a kisebb-nagyobb közösségek kiemelkedő egyéni teljesítmények, emlékezetes események előtti főhajtásai. Az érmék világának peremvidékén sokféle “zártláncú” adójegy, zseton, bárca, tantusz, plomba olajozza a hétköznapok kerekének gördülését. És mintegy száz éve, megjelentek az autonóm művészek által készített érmek, melyek olykor személyes vallomások, de nem ritkán magát az érem műfaját járják körül.

Mikrokozmosz ez a szűkszavú műfaj, ezek a korongocskák nélkülözhetetlen eszközei a mindenkori civilizációk működtetésének, frissen reflektálva gazdasági, politikai, vallási, technikai változásokra. Reményeim szerint, (Utalva a szállásadó WLADIS Galériára) az is láthatóvá válik, hogy van átjárás az érem és az ékszer műfaja között.

 

A kamarakiállítást este hat órától mutatom be, érdeklődésükre számítok.

Péter Vladimir

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza