Tölténytáska, kártus, patrontáska

Moró Antik, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 311 0814, e-mail: info@moroantik.hu, honlap: http://www.moroantik.hu

A Moró Antik Galéria, amely a régi fegyverek és keleti műtárgyak specialistája, ismét egy ritkán látható tárgytípust mutat be. Immáron 300 éve létezik kiállításunk főszereplője, a tölténytáska.

Eleinte csak a puskagolyó és a lövedék tárolására szolgált. A puskaport külön lőportartóban tartották. A tölténytáskát eleinte csak a legénység hordta, azonban a napóleoni háborúk idején már a lovassági katonatisztek felszereléséhez is hozzátartozott. Bár a hátultöltős fegyverek megjelenésével funkciójukat vesztették, de tiszti szolgálati jelként továbbra is fennmaradtak, egészen a 20. század közepéig. Így mindmáig jó néhány hadsereg díszruhájának is része. Azonban a 19. század közepétől nemcsak a hadsereg viseletének tartozéka ez, hanem a bandériumok, városi és megyei hajdúk ruháját is díszíti.

Kiállításunk a 19. század közepétől az 1920-as évekig, az osztrák–magyar hadsereg, illetve a Magyar királyság alatt viselt darabokat mutatja be.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza