Kilim az ősi textil

Kilim, 1056 Budapest, Irányi utca 5. , telefon: +36 1 337 1192, e-mail: kilim@t-online.hu, honlap: http://www.kilim.hu

Van egy különös hangulatú, varázslatos hely az Irányi utcában, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, és ahol nem lehet fél óránál kevesebbet eltölteni. Ez a KILIM. A kilimek szőtt, csomózás nélkül készült szőnyegek és nomád használati tárgyak Közép- és Kisázsiából, a Kaukázusból és Észak-Afrikából. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek különböző kultúrákban is megtalálhatók, mindenhol, ahol a szövés technikáját ismerték. A szövött kilimek időben korábban jelentek meg, mint a csomózott technikájú szőnyegek, így ha ma veszünk egyet a lakásunkba, a legősibb formát választjuk, amit az emberiség a textil műfajában létrehozott. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a kilimek mintázata is ősi, évezredeken átívelő motívumok köszönnek vissza a ma szövött darabokon. Fekvő vagy álló szövőszéken kézzel szövik, birka vagy kecske gyapjúból, néha selyemből.

Ebben az üzletben döbbenünk rá, hogy szinte lehetetlen egy lakást barátságosan berendezni kilimek nélkül. Illeszkednek minden lakberendezési stílushoz a biedermeiertől a minimálig, a rusztikustól a bauhausig, mivel minden törzs más szín és mintakincset használ, változatosságuk kimeríthetetlen.

Ez a hely egy múzeum, egy galéria és egy üzlet keveréke, hogy lehetővé tegye a kilimeket megismerni, megszeretni és megvenni. A technika központú világunknak szüksége van szép dolgokra, örök értékekre.

Ez az, amit a kilim nekünk nyújt!

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza