Tárlatvezetések, könyvdedikáció a Kut Képeskönyve című kiállítás finisszázsán

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

A Merítés a KUT-ból című kiállítás-sorozat művészeinek, – Bene Géza, Dési Huber István, Frank Frigyes, Szin György, Rafael Viktor Győző, Sugár Andor – és mások festményeiből láthatnak magángyűjteményekből kölcsönzött válogatást az érdeklődők a Haas Galériában. A KUT Képeskönyve című tárlat újdonsága, hogy ezúttal Márffy Ödön és Vaszary János művei is megtekinthetők. Ebben az évben Kopócsy Anna: KUT – Képzőművészek Új Társasága (1924-1950) című könyve megjelenése apropóján rendezte a Galéria a kiállítást, mely a FAF napján zárul. A KUT modern művésztársaság a két világháború közötti évek legmeghatározóbb alkotói mellett számos kevésbé, vagy a szélesebb közönség számára teljesen ismeretlen művészeknek is nyújtott bemutatkozási lehetőséget. Kiállításain mintegy 290 alkotó szerepelt. A társaság éppen aktuális vezetése, illetve az évenkénti tárlatainak képe adja ki a csoport ars poétikáját, művészet stratégiáját. Mivel a KUT története szorosan összefüggött a két háború közti periódus művészetpolitikájával, így a stílusproblémákon, az esztétikai szempontokon túl, a történelem kérdései sem megkerülhetők. A Corvina Kiadó által megjelentetett kötet gazdagon illusztrált, újabb árnyalatát fedi fel a két háború közti művészetnek. Könyvdedikálás: 17 órától – 19.30-ig.

A Remekművek – remek művek sorozat tizedik műve a KUT-kiállításon is látható Bene Géza: Tornácos csendélet c. alkotása. A Tornácos csendélet Bene 1930 körüli periódusának egyik legjobban sikerült műve. A szintetikus kubizmus eredményeit felhasználó, a több nézőpontot kombináló, montázsszerű dekoratív csendéletén, az egyszerű tárgyak, vizes korsó, kenyér, alma – szegényember eledele – átminősülnek a gazdag festőiség által. A finom ornamentika (tornác kerítés, terítő) tovább díszíti a kompozíciót és pazar lakomává varázsolja a falusi reggelit – írja Kopócsy Anna művészettörténész.

Mindkét kiállítás a Modern Klasszikusok – Klasszikus Modernek XII. kiállítás keretén belül látható.

A folyamatosan változó tárlat ezúttal is újdonságokkal bővült. Bemutatásra kerülnek többek között: Barcsay Jenő, Bolmányi Ferenc, Göllner Miklós, Hincz Gyula, Ilosvai Varga István, Klie Zoltán, Rozsda Endre, Szántó György, Szántó Piroska és mások művei. Megtekinthető: október 11-ig.

 

Tárlatvezetésekkel is színesedik a program. A délután és az este folyamán két alkalommal is – 17.30 és 19 órakor – sétáljuk végig a kiállítást az érdeklődőkkel.

A HAAS DALÉRIA a Falk Miksa utca 13. udvarán tartja hagyományos GANGVERSENYÉT, ahol 18 órától - 22 óráig Weszely Ernő koncertje lesz, ami remek szórakozást ígér. (Rossz idő esetén a Galériában)

 

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza