Nagyházi Galéria, 1055 Budapest, Balaton utca 8., telefon: (06 1) 475 6000, (06 1) 475 2090, e-mail: nag@nagyhazi.hu, honlap: http://www.nagyhazi.hu

Ha május, akkor tavaszi nagy árverés a Nagyházi Galériában. A FAF közönsége a rendezvény alatt az aktuális aukciós kiállítást tekintheti meg a Balaton utca 8-ban. A nagyközönség számára ismert változatos tematikájú aukciós anyagban ez alkalommal is számos raritás szerepel.

A régi mesterek között kiemelkedik egy 1480 körül készült firenzei fatábla, mely a neves itáliai festők – Ghirlandaio, Fra Filippo Lippi - kompozícióiról ismert bájos Madonnát és a gyermek Jézus ábrázolja. Egy évszázaddal később készült az a különleges ikongráfiájú, Feltámadt Krisztust a Passió eszközeivel ábrázoló festmény, melynek mestere Raffaello tanítványa, Giulio Romano, a mantovai Gonzaga udvar számára megbízásokat teljesítő festő körében működött.

A régi mesterek anyagát gazdagítja egy térképgyűjtemény, melyben neves 16-18. századi metszők a régi Magyarországot és Erdélyt ábrázoló darabjait kell megemlítenünk.

Az aukciók látogatói általában a művészi életművek kiemelkedő darabjait értékelik igazán, a Nagyházi Galéria hagyományaihoz híven azonban igyekszik felkutatni és bemutatni egy-egy életmű kevésbé szokványos műveit is. A 20. századi anyagban ilyen különlegesség például Koszta József két korai munkája, egy 1885-es, még a művész főiskolai éveiben megrendelésre készült nagyméretű női portré, illetve az életmű kevéssé ismert és feldolgozott periódusából, az 1902-1903 körüli nagybányai időszakban készült, szalmakalapot tartó leányka portréja.

Hasonlóan izgalmas Aba-Novák Vilmos ez ideig a szakirodalomban nem ismert olaj-vászon előtanulmánya, mely a szintén magántulajdonban lévő, 1925 körülre datált Román tánc című képéhez készült.

A festmények mellett hasonlóan különleges tárgyakat találhatnak a gyűjtők-érdeklődők a műtárgy tételek között is.  Gyűjtő és szakember is örül, ha egy tárgy előélete, provenienciája ismert, kiváltképp, ha közismert személyiség volt a néhai tulajdonos. A változatos bútoranyagban meg kell említenünk Honthy Hanna hagyatékából előkerült figurális intarziás díszítésű szekrénykét, illetve Szatmári Margit színésznő 18. századi tálalószekrényét. A 16-18. századi itáliai és felvidéki fajansz patikaedények, biedermeier címeres üvegpoharak, Zsolnay kerámiák, keleti tárgyak, szőnyegek mellett az ezüst tételek között igazi gyűjtői ritkaságokra licitálhatnak a vásárlók. A galériák aukciós anyagában egyre ritkábban tűnnek fel olyan 17.-18. századi míves ezüst tárgyak, mint Christian I. Hornung ötvösmester által 1672-ben készített augsburgi borkóstoló tálka, amely az augsburgi Rehlinger család és a nürnbergi Goeckel család címerével van ellátva, vagy a három uralkodó portréjával díszített 18. századi eleji, szintén augsburgi tűzaranyozott pohár.

Kultúrtörténeti csemege az 1905-ös Országgyűlési Választások emlékére készített és gravírozott ezüst tárca, melynek "Tisza 1483 - Andrásy 1428" vésete a választásokon elért szavazati arányokat dokumentálja, illetve egy 1863-as datálású, lepkeszárnyakból készített kollázs képecske, amelyet Jókai Mór készített a fogdában, ahová sajtó vétség miatt került.

Az aukciós anyag ezüst tárgyait Kiss Erika művészettörténész, a Nemzeti Múzeum muzeológusa mutatja be meghirdetett időpontban a FAF alatt.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza