Akvarell-remekek és Nicolas Schöffer festményritkasága

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

A VÍZ – AZÚR akvarell-remekek a XX. századból

Az akvarell a vízfestés egy fajtája, vízben oldódó, áttetsző lazúrfestékkel nagyszemcsés, akvarellpapírra való festés. Ennek a festészeti technikának az értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami a képnek, különösen a tájképnek nagy frissességet kölcsönöz. Gyors, tovatűnő élmények, jelenségek rögzítésére kiválóan alkalmas. Több ezeréves múltja van. A vízfesték erőssége ebben áll: lehetővé teszi, hogy a papír szövete és tónusa elegyedjék a festék színeivel, s ez a fénynek és a mélységnek lélegzetelállító illúzióját kelti. A vízfesték különféle variációit évezredek óta használják. Az akvarell festészet az egyik legnehezebb műfaj, mert az alkotási folyamatban a művésznek nincs lehetősége korrigálni, így nagy szakmai tudást igényel. a Haas Galéria első ízben rendez tárlatot kizárólag akvarellekből. Olyan XX. századi műveket állít ki, amelyek alkotói a műfaj mesterei voltak: Bene Géza, Boromisza Tibor, Csebi Pogány István, Deli Antal, Egry József, Farkas István, Járitz Józsa, Kádár Béla,  Litkey György, Pleidell János és mások. A kiállítás fő témavilága a víz. Tengerek, tavak, folyók által ihletett tájkompozíciók, azúrszínű életképek.

A kiállítás megnyitója: 16 órakor

Megtekinthető: 2017. június 3-ig.

 

REMEKMŰVEK – REMEK MŰVEK

A sorozat XI. részeként ezúttal Nicolas Schöffer: Próféta c. festménye kerül bemutatásra.

Nicolas Schöffer (Schöffer Miklós) (Kalocsa, 1912. szeptember 6.Párizs, 1992. január 8.) magyar születésű francia képzőművész. A kinetikus művészet, mai nevén interaktív művészet kiemelkedő képviselője – írja a kalocsai Nicolas Schöffer Múzeum ismertetője..  Művészetének három főbb periódusa van: térdinamizmus, fénydinamika, idődinamizmus. A velencei biennálé nagydíja 1968-ban jelezte, hogy Schöffer eredeti és alkotó módon járult hozzá a XX. század művészetének alakításához. Schöffer képzőművészeti munkássága rendkívül összetett. Eredendően új irányba fejlesztette művészetét. Amellett, hogy ő az egyik megteremtője az 1950-es években születő kinetikus művészet egyik ágának, a tér-, idő-, fénydinamizmusnak, ő hozta létre a kibernetikus szobrászatot. Egyaránt volt szobrász, festő, építész, várostervező, videoművész, számítógépes grafikus, egyetemi professzor. Alkotásai ma ott találhatók Európa és Amerika számos nagyvárosában. Festészeti munkásságának – Szőnyi István egykori tanítványaként - egyik ritka példája Próféta című alkotása, melyet 1931-ben festett. A mű egy modern kori megjelenítése a klasszikus bibliai témának, melyet korábban már sok alkotó feldolgozott. Az expresszív, drámai felfogású alkotás a modern nagyvárost és kort reprezentálja. a képet a Nemzeti Szalonban is kiállították – 1931-ben.

A Remekművek – Remek művek sorozat, valamint az akvarell kiállítás a  Modern Klasszikusok – Klasszikus modernek XIII. kiállítás keretén belül kerül bemutatásra.


A Haas Galéria MODERN KLASSZIKUSOK – KLASSZIKUS MODERNEK című, 2006-ban kezdett kiállítás-sorozata a tizenharmadik állomásához érkezett. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is remek újdonságokkal bővült.

A kiállítótérben találkozhatunk a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjaival, – többek között Göllner Miklós, Karikás Ilona, Ráfael Győző Viktor, Román György, Schubert Ernő, Szántó Piroska, és mások művei szerepelnek a tárlaton.

Megtekinthető: 2017. október  7-ig.

 

Tárlatvezetésekkel is színesedik a program: A délután és az este folyamán két alkalommal is, 17.30  és 19 órakor.

 

A Haas Daléria Gangversenye 18 órától Weszely Ernő koncertje, a hagyományos helyszínen, az udvaron.

 

Fotók:

Deli Antal: Tengeri kikötő

Nicolas Schöffer: Próféta

Ráfael Győző Viktor: Cirkusz

Mágori Varga Béla: Hídépítők

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza