Bestiárium

Wladis Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 13., telefon: (06 1) 354 0834, e-mail: info@wladisgaleria.hu, honlap: http://www.wladisgaleria.hu/

A WLADIS Galéria kamarakiállítása
2018. május 5.
Megnyitó: 18:00

Noé – amellett, hogy népes családját mentette az özönvíz elől – bárkájába terelte az összes létező állatot. Jóvoltából ma is állatokkal élünk. És mint mindent mi környezetünkben van, az állatokat is megjelenítjük, ábrázoljuk. De mintha nem lenne elég a létezőek megidézése, fantáziánk szabadon engedésével újakat kreálunk. Vajon mi célból? Nyilván ennek sok oka van, elborzasztás, gyönyörködtetés, kíváncsiság, esetleg mágikus céllal, vagy csak egyszerűen a magunk szórakoztatására.

Az altamirai ember barlang festményeinek ős-bölényeitől Dürer ecsetje hegyén született vadnyúlon át El Kazovszkij holdra vonyító szellem-kutyájáig, létező és kitalált állatok imázsai kísérnek és kísértenek bennünket. Jelentésük, látás- és előadásmódjuk változik, de létrehozásuk késztetése örökös, amíg az utolsó modellünket is el nem pusztítjuk.

Viszont: Nézzünk csak bele egyik-másik ilyen mű „arcába”! Ugye ismerősnek tűnnek? Valóban, olykor kedvesünk mosolyog ránk, netán ellenségünk gyűlölt pofája vicsorog, de sokszor saját rejtett énünk tekint vissza.

Az idén 25 éves WLADIS Galéria kamarakiállítása szélesen pásztázó válogatást mutat be állatfigurákból, keleti porcelánokat, faragványokat, európai klasszikus műveket, vásári- és népi cserepeket, régi játékokat és természetesen a legújabb WLADIS ezüstöket, melyek történetesen állat-alakosak.

Péter Vladimir

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza