Repülő kimonók

Moró Antik, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 311 0814, e-mail: info@moroantik.hu, honlap: http://www.moroantik.hu

A keleti műtárgyakra és régi fegyverekre specializálódott galériában a Falk Art Fórum alkalmából japán kimonókat mutatnak be. A kimonó viselésének Japánban közel kétezer éves hagyománya van, napjainkban is reneszánszát éli, így a legtöbb japán nőnek van kimonója. Előszeretettel viselik ezt a közismert tradicionális öltözéket, esküvőn, temetésen, színházban, különböző szertartások alkalmával és hagyományos ünnepeiken, a selyemfajta, a szín és a minta alkalomhoz illő kiválasztásával. Az ikonikus cseresznyefa-virágzás, a „hanami” ünnepének is egyik lényeges eleme a kimonó-viselet.

A ma ismert és használt kimonók típusai a Meiji-korban (1868-1912) alakultak ki. A ruha minősége árulkodott tulajdonosa társadalmi rangjáról. Anyaga selyem volt, mintája kézzel festett, nyomott mintás, vagy szövött, elengedhetetlen kiegészítője az „obi” a kimonó díszítésére és megkötésére szolgáló öv. A Moró Antik Galériában kiállított, megvásárolható darabok között luxus minőségű  menyasszonyi és festett típusú kimonókat találhatunk.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza