Rafael remekmű Anyák napjára és nagy mesterek festményparódiái

Haas Galéria és Kiállítóterem, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13., telefon: (06 1) 302 5337, (06 20) 983 7246, e-mail: haasgaleria@mail.tvnet.hu, honlap: http://www.haasgaleria.hu

GROTESZK KLASSZIKUSOK – IRONIKUS TISZTELGÉS A MESTEREKNEK

Olvasó nő/Pablo Picasso

Groteszk klasszikusok címmel rendhagyó kiállítás nyílik a Haas Galériában Szűcs Édua festmény-paródiáiból. A tárlat a humor szemszögéből mutatja be különböző korok nagy alkotóinak emblematikus műveit.

Szűcs Édua karikaturista 30 éve van a pályán. Jellegzetes, fekete-fehér, egyénien kidolgozott rajzait számtalan hazai és külföldi kiállításon bemutatta már. Karikatúrái sosem a napi politikával foglalkoznak, művei az egyedi és általános emberi problémákról, társadalmi törvényszerűségekről szólnak. Most új oldaláról ismerhetjük meg, nem csak grafikáit, hanem szatirikus olajfestményeit is bemutatja a Haas Galériában. Ez az anyag híres magyar és külföldi művészek műveinek újragondolása. Hommage-ok, humoros tisztelgések Vasarely, Munkácsy, Csontváry, Picasso, Modigliani és Van Gogh előtt. Műveik új értelmet kapnak, megnevettetnek, elgondolkodtatnak.

Megnyitó: 16 órakor

Megtekintető: 2016. május 18-ig.

 

REMEKMŰVEK – REMEK MŰVEK XII.

Ráfael Győző Viktor: Anya gyermekkel

A sorozat XII. részeként ezúttal Ráfael Győző Viktor: Anya gyermekkel (olaj, vászon, 110x76 cm, 1960-as évek) c. festménye kerül bemutatásra.

Rafael Győző egyik legígéretesebb Vaszary növendékként kezdte pályáját. Szerepelt az összes olyan Vaszary által szervezett nemzetközi kiállításon az UME tagjaként (többek között Velencében, Bécsben), amellyel igazán szép sikereket ért el. 1930-ban még Gadányi Jenővel közösen állította ki a kubizmus, a Neue Sachlichkeit, a konstruktivizmus, az art deco által inspirált műveit. Az ezután következő 10 évet a Közel-Keleten töltötte restaurátorként, ami igazán különleges időszakká vált a festő életében. Ugyan 1940-ben hazatért, de innét önálló útját járta. Anya gyermekével című nagyméretű munkája felidézi a két háború közötti korszakát. A megtört épületformák, a cikk-cakkban hullámzó fénynyalábok a nagyváros dinamizmusát fokozzák. A nagyvárosi házak körülölelik a csecsemőjét kezében tartó anyát, melyek egy 20. századi Madonna képét közvetítik felénk - írja Kopócsy Anna művészettörténész

A mű bemutatását a sorozatban különösen aktuálissá tette, hogy a 18. Fal Art Fórum Anyák napja előestéjén lesz.

A Remekművek – Remek művek sorozat, valamint a Groteszk klasszikusok kiállítás a Modern Klasszikusok – Klasszikus modernek XIV. kiállítás keretén belül bemutatásra.

Walleshausen Zsigmond: Csendélet üvegekkel, gyümölcstállal

 

A Haas Galéria MODERN KLASSZIKUSOK – KLASSZIKUS MODERNEK című, 2006-ban kezdett kiállítás-sorozata a tizennegyedik állomásához érkezett. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is remek újdonságokkal bővült.

A kiállítótérben találkozhatunk a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjaival, – többek között Bolmányi Ferenc, Göllner Miklós, Kádár Béla, Karikás Ilona, Peterdi Gábor, Ráfael Győző Viktor, Román György,Schönberger Armand, Schubert Ernő, Szántó Piroska, Szentiványi Lajos, Walleshausen Zsigmond és mások művei szerepelnek a tárlaton. Ezen a kiállításon is látható lesz egy festmény Anyák napja apropóján; Peterdi Gábor: Földművesek c. alkotása, melynek hátoldalán a világhírű festő édesanyja, az ismert költőnő Várnai Zseni portréja látható.

Megtekinthető: 2018. október  7-ig.

 

Tárlatvezetésekkel is színesedik a program: A délután és az este folyamán két alkalommal is, 17.30 és 19 órakor.

 

A Haas Daléria Gangversenye 18 órától: Weszely Ernő koncertje, a hagyományos helyszínen, az udvaron.

Megosztás Facebook-on

 

« Vissza