Archívum

 

Sikeres volt a 19. Falk Art Fórum!

Kedvelik az égiek a Falk Miksa utca boltosait és galériásait, a ronda, esősnek ígérkező hétvége május 18-ra, a 19. Falk Art Fórum idejére verőfényes, kellemes időre változott. Az autósforgalom elől lezárt utcán fehér sátrak sorakoztak, a galériákba pedig alig fértek be az emberek, oly vonzóak voltak a programok. Derekas munkát végeztek a szervezők, hiszen a sok, egymástól eltérő vagy éppen hasonló, s így egymással konkuráló üzlet tulajdonosával nem könnyű egyezkedni, s egyeztetni a programokról. Törekvéseik azonban sikerrel jártak, a galériák többsége ugyanis, némi hezitálás és ötletelés utá, több saját eseményt is szervezett.

Tovább...

 

17. Falk Art Fórum

Van Budapest szívében, Lipótvárosban egy hangulatos, fákkal szegélyezett utca, a Falk Miksa utca, amely a legigényesebb galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciós házaknak ad otthon, számuk megközelíti az ötvenet. 2006 tavaszán született meg az ötlet, hogy a Falk Miksa utca is nyisson a nagyközönség felé: így jött létre a Falk Art Fórum Antik és Modern Művészeti Fesztivál.

Tovább...

 

XVI. FALK ART FÓRUM

Tíz évet tudhatunk már magunk mögött, pontosabban egy évtizednyi sikeres, programokban gazdag, töretlenül lelkes törzsközönséget magáénak tudó fesztivált – összesen tizenhatot. 2016-ban, tíz évvel az első FAF után, büszkén állíthatjuk, hogy a műkereskedők hagyományos Falk Miksa utcai fesztiválja, a Falk Art Fórum a budapesti kulturális élet egyik legismertebb, legnépszerűbb eseményévé vált. Ahol ott kell lenni! Már az előkészületek alatt éreztük, hogy az idei igazán különleges esemény lesz. A Nap már reggeltől mosolygott és egész nap velünk maradt, ezzel könnyed nyári hangulatot adva a rendezvénynek. Az idei fesztivál jobbára a hagyományok mentén szerveződött.

Tovább...

 

FALK ART FÓRUM 2015

Játék a számokkal – 2015-ben rendezzük meg a 15. Falk Art Fórumot! Ez a kvázi jubileumi fesztivál talán egy új, igéretesebb időszak nyitánya is lehet. Az elmúlt közel kilenc év alatt sokat változott körülöttünk a világ. 2006 szeptemberében, amikor sikerült megvalósítanunk régi álmunkat, a Falk Miksa utcai fesztivált, még nem sejthettük, hogy rövidesen ránk köszönt egy gazdasági válság. Amelyben átértékelődnek az eddigi prioritások, megváltoznak a vásárlási szokások. A krízis a műkereskedelemben is éreztette hatását, műtárgyat venni kevésbé volt divat. Úgy tűnik, napjainkra a recesszió múlóban van – talpra áll a gazdaság, s ezzel összefüggésben a kereskedelem is. A műkereskedelem felélénküléséhez hozzájárult az a tény is, hogy ez a hosszú távú befektetés biztos, mégha nem is hajt azonnali hasznot. „Szerelem és üzlet, nem feltétlenül antagonisztikus ellentmondásban” – ezzel a mottóval a művészeti befektetésekhez ad tanácsokat Kenessei András művészettörténész a Nagyházi Galériában: mit vegyünk, mikor vegyünk, hogyan vegyünk és kitől vegyünk? Ezeknek a tanácsoknak a birtokában inkább tudni fogjuk, mit válasszunk, mire figyeljünk, hogy sikeresen fektessük be pénzünket és elkerülhessük a hamisítványokat.

Tovább...

 

KEDVES FALK ART FÓRUM BARÁTOK!

Hosszú, közel két éves szünet után újra megrendezésre került a galériás utca közkedvelt fesztiválja, a Falk Art Fórum. A Kossuth tér átépítése és a Falk Miksa utca szépítése akadályozta meg a Falk Art Fórum megtartását. A megszépült, rendezetté vált utcában most végre sor kerülhetett a tizennegyedik rendezvényünkre. Május 17-én érdeklődők ezreit vonzotta a fesztivál. Jöttek műértők és műkedvelők, jelenlétükkel bizonyítva, hogy a Falk Art Fórum éppúgy szól a szakmai, mint a kultúra iránt érdeklődő szélesebb közönségnek. A Jövő Városáért díj arany fokozatát elnyert rendezvény immár hagyomány – ugyanakkor képes mindig kellemes meglepetésekkel is szolgálni.

Tovább...

 

FALK ART FÓRUM, 2014

Hosszú, közel két éves szünet után újra fesztiválozunk! A Kossuth tér átépítése és a Falk Miksa utca szépítése akadályozott meg minket a Falk Art Fórum megtartásában. Megszépült, rendezetté vált utcánkban most végre sor kerülhet tizennegyedik rendezvényünkre. Május 17-én érdekesebbnél érdekesebb programokkal várjuk az érdeklődőket.

Tovább...

 

Az a bizonyos aufzacc

Történet a Falk Miksa utcából.

Olykor szóba kerül, hogy feleségem, Éva nagymamája, AMIKOR – bizonyos körülmények folytán – kiköltözött az Újpesti rakparti szép lakásából, a dolgait a szomszédai között osztotta szét, hogy nehogy az így-úgy esetleg beköltözők prédája legyen.

Mikor csodára visszatért, az első kuglóf-szeletet ugyanabban a lehelet-kékből fehérbe, szellő-fodros szélű muránói tányérban tette az asztalra, mint azelőtt, mert visszakapta mind a hatot, bár "a tál sajnos eltört" – szólt a hír.

Tovább...

 

SIKERESEN LEZAJLOTT A 13. FALK ART FÓRUM - 2012. SZEPTEMBER 22-ÉN

Tizenharmadszor kerül megrendezésre a Falk Art Fórum, Antik és Modern Művészeti Fesztivál. Szeptember 22-én, szombaton ismét művészetkedvelők lepik el a Falk Miksa utcát és környékét. A késő estig nyitva tartó galériák, kiállításokkal, bemutatókkal, tárlatvezetésekkel, játékkal várják az érdeklődőket.

Tovább...

 

Műtárgybecslés fesztiválhangulatban

12. alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy a Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. Május 5-én, szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára, innen is, onnan is zene szól. Műértőknek kiváló alkalom a szakmai találkozásokra, műkedvelőknek a kíváncsiskodásra. 

Tovább...

 

Újra nyitva volt a Falk Miksa utca

A Kulturális Örökség Napjai programhoz csatlakozó Falk Art Fórumon idén első alkalommal, szakértő építész vezetésével tehettek sétát az érdeklődők, és betekinthettek néhány különösen szép Falk Miksa utcai bérház lépcsőházába, udvarába, rejtett zugaiba. Szintén első alkalommal egy hagyományteremtő színházi bemutatkozás volt látható a Fórumon. Az első „vendégszereplő" a József Attila színház társulata lett, amely itt nyitotta meg évadját, és színpadi- valamint az utca teljes hosszán zajló programokkal várta a művészetkedvelőket.

Tovább...

 

Falk Art Fórum, ötödszörre

A Falk Miksa utca ezen a napon sétálóutcává válik, és a parkoló autók helyét vidám emberek sokasága foglalja el, este hat órakor a galériák nemhogy bezárnak, hanem megnyitókkal, érdekes programokkal várják éjszakába nyúlóan a közönséget.Hogyan született a FAF? Egy rendszeresen összejáró baráti társaság gyakori beszédtémája volt, hogy szükség lenne az utcában egy olyan kulturális rendezvényre, amilyet a nyugat-európai nagyvárosokban, Párizsban vagy Brüsszelben már régóta szerveznek. A szürke hétköznapokat ezáltal hátrahagyva, a galériák és látogatóik, vevőik jó hangulatban tölthetnének el közösen egy napot.

Tovább...

 

Minden eddiginél több érdeklődőt vonzott a negyedik alkalommal megrendezett Falk Art Fórum

Minden alkalommal különlegességgel várják a látogatókat. Az idei kiemelt programnak a B55 Galéria adott otthont. Az elmúlt években a fotóművészet újra az érdeklődés középpontjába került, s a kiállításokon és az árveréseken ma már megjelennek a régi idők fotográfiái éppúgy, mint a kortársaké. A fotóművészet tovább népszerűsítése érdekében a FAF meghirdette az első Ezüstkép Fotópályázatot. A részt vevők alkotásait a B55 Galéria egy délutáni nyitófogadást követően állította ki.

Tovább...

 

Elégették a hamis festményeket a III. Falk Art Fórumon

Moró Antik vitrinjeibe tizenhat magángyűjtő kollekciójából származó, 108 aranyozott Buddha szobrot gyűjtöttek egybe. A Virág Judit Galéria kortárs festők műveiből rendezett kiállítást, és egy külföldi magángyűjtő magyar kortárs kollekcióját láthatta a közönség a Kieselbach Galériában. Nyári István képeivel nyitotta meg új kiállítóhelyét a kortársművészetre szakosodott Galeria White. Megannyi eseménnyel zajlott a fesztivál. Szólt a zene, klasszikus és jazz koncertet lehetett hallgatni, felléptek mutatványosok, volt csoki szökőkút, borkóstoló és zsíros kenyér.

Tovább...

 

A Falk Art Fórum ismét több ezer látogatót vonzott: a galériás negyed újra bizonyított

Délután meglepő látványban volt része azoknak, akik kilátogattak a II. Falk Art Fórumra. Meghökkentő, harsány jelmezben vonult az utcán egy csapat tündér, ördög, erdei manó. Schéner Mihály, Kossuth díjas festőművész jelmezei megalapozták az esemény hangulatát. Weszely Ernő zongoraművész hangol az egyik színpadon, miközben Haas János galériatulajdonos Dalériájának tagjait szervezi, hiszen hamarosan a Műkereskedők koncertje kezdődik.

Tovább...

 

Vízióból valóság

Egy rendszeresen összejáró baráti társaság gyakori beszédtémája volt, hogy szükség lenne az utcában egy olyan kulturális rendezvényre, amilyet nyugat-európai nagyvárosokban, Párizsban vagy Brüsszelben már régóta szerveznek. Ezáltal a szürke hétköznapokat hátrahagyva, jó hangulatban tölthetnének el közösen egy napot a galériák és látogatóik, vevőik. Az ötletből hamarosan valóság lett.

Tovább...

 

A műkereskedők utcája: a Falk Miksa utca

Budapest legfontosabb műkereskedelmi csomópontja. Az 1990-ig Néphadsereg utcának nevezett Falk Miksa a BÁV üzletének köszönheti mai szerepét. Gyűjtők és kereskedők holdudvarát hozta létre. A nyolcvanas években az Ecseri téri, a Teleki téri, valamint a Verseny utcai úgynevezett használtcikk piacok és a bizományi áruházak mellett egy-két használtcikk kereskedés működött a városban. A műgyűjtés nem tudott nyíltan és legálisan megjelenni, a gyűjtők is egymás között, vagy a bizományi környékén csereberélték kincseiket.

Tovább...

 

Szép házak, kíváncsi tekintetek… a Kulturális Örökség Napjai

Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy pár évvel később az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást fűzött a tagországoknak, nevezetesen, hogy jelölje egységes zászló az épület bejáratát, homlokzatát, hogy legyen ingyenes a bejutás, hogy válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, hogy legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés, és hogy szeptember hónapban rendezzék.

Tovább...